Spring naar inhoud


Moeten gasten poetsen?

Beste Beatrijs,

Een paar keer per jaar geef ik een etentje voor vrienden of familie. Vaak willen de gasten dan naderhand meehelpen opruimen. Zelf vind ik dat absoluut niet nodig. Afwassen en opruimen van de gebruikte spullen is voor mij routine en even tot rust komen. Nu hoor ik wel eens van anderen die iets feestelijks georganiseerd hebben bij hen thuis dat gasten blijven om op te ruimen en te poetsen tot het sanitair aan toe. Wat is de goede manier van doen?

Een handje helpen?

Beste Een handje helpen?

Gasten horen niet gebruikt te worden als gratis schoonmaakkracht. Niet om na afloop van een etentje of feestje op te ruimen en af te wassen en al helemaal niet om in de rest van het huis een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Als bezoekers aanstalten maken om een schort aan te trekken en een emmertje sop te vullen, bezweer hen dan dat dit niet nodig is. Gasten zijn vrijgesteld van plichten en hoeven op zo’n avond niets te doen. Opruimen doet u, als iedereen weer weg is. Daar staat tegenover dat u, als u bij anderen op bezoek bent, zelf aan de beurt bent om niets te doen.

Artikelen in Traditionele etiquette, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Annabel schrijft

    Gasten hoeven absoluut niets te doen! Als ze per sé willen, mogen ze de spullen naar de keuken brengen maar daar houdt het voor mij dan ook wel mee op!
    Ik vind het prettiger om zelf de vaatwasser in te ruimen et cetera. Inderdaad even tot rust komen (en het is heel vervelend als iemand dingen op de verkeerde plek opruimt of je steeds moet zeggen waar alles hoort te staan…)

  2. Heni schrijft

    Een beetje vreemd dat zij of hij dit alleen van anderen gehoord heeft. Alsof er nog nooit sprake van gast zijn is geweest en dat zal niet zo zijn. Je weet dan toch hoe het er in die gevallen aan toe gaat en wat je zelf in zo’n geval doet. Een gast is een gast, die is er niet voor huishoudelijke taken. Het hangt ook van de situatie af, als het om close relaties gaat, dan kan het best zo zijn dat er geholpen wordt. Ga er niet vanuit en wil je liever geen hulp, zeg dan gewoon kort, maar krachtig, dat je het zelf doet.

  3. Anne schrijft

    Daar ben ik het niet helemaal mee eens, dat gasten vrijgesteld zijn. Er zijn namelijk wel omstandigheden te bedenken waarbij gasten juist zouden moeten opruimen.

    Een voorbeeld hiervan is mijn schoonvader. Hij is 85, en hoewel hij nog zelfstandig woont, slecht ter been. Op zijn laatste verjaardag zaten er ruim 20 mensen in zijn huisje; voornamelijk kinderen en kleinkinderen. Ik vond het toen niet meer dan normaal om aan het einde van de middag, toen veel familieleden al vertrokken waren, de enorme afwas te doen en even op te ruimen. Vooral ook omdat mijn schoonvader geen afwasmachine heeft.

    Mijn zwager en schoonzus vonden dat ook onzin … Want, was hun redenering, pa kan dat zelf wel (hij heeft immers zeeën van tijd) en bovendien kwam de hulp overmorgen ook nog langs.

    Ik vond (en vindt) die houding nogal schofterig en van weinig respect voor mijn schoonvader én zijn huishoudelijke hulp getuigen.

  4. Stella schrijft

    Bij nadere beschouwing is na een etentje bij vrienden thuis is helpen met de afwas inderdaad, iets van lang geleden, toen de vaatwasser nog niet in bijna elk huis was. Dat deed je na het eten en voor de koffie/borrel.

    Als de ouderwetse vriendenkring die komt eten/feesten erg groot is, zijn er dus veel helpers beschikbaar. Ik moest er wel om lachen, maar inderdaad: als iedereen een handje wil helpen, dan moeten er taakjes gezócht worden en met zoveel mensen in een gewoon huis is de wc poetsen misschien best een goed en gewaardeerd idee.

    Erg vreemd dat bejaarde ouders niet meer geholpen zouden hoeven worden.
    Nee, je weet niet hoeveel tijd een bejaarde heeft, want diens klok tikt trager en er zijn zeeën van aandoeningen die je gratis en en voor niets cadeau kan krijgen bij het oud worden. Daarmee is gepensioneerd zijn dus ook geen equivalent van alles gewoon zelf kunnen doen, zij het wat trager of op stille uren de boodschappen doen (wat ik veel werkenden hoor eisen). De huishoudelijke hulp is voor het reguliere huishoudelijke werk, niet voor feestjes. Als het een WMO-hulp is, dan mag ze de afwas niet eens doen: alleen noodzakelijke hulp wordt krap toegewezen.

  5. Miranda schrijft

    Wat betreft die hulp die langskomt , afwas valt niet onder de taak van huishoudelijke thuishulp , die komen voor andere taken !



Sommige HTML is toegestaan