Spring naar inhoud


Ik moet alles betalen

Beste Beatrijs,

Sinds een half jaar heb ik (man, vijftiger) een relatie met een fantastisch leuke en mooie vrouw (zelfde leeftijdscategorie). Alles gaat voorspoedig, we genieten van elkaars gezelschap en we ondernemen leuke dingen samen. Toch is er iets dat aan mij knaagt. Tot nu toe heb ik zo goed als alle uitjes en weekendjes weg voor mijn rekening genomen – met alle liefde. De laatste tijd is dit een vanzelfsprekendheid geworden, tot op het punt dat ik linkjes/ ideeën over restaurants, voorstellingen en uitjes krijg doorgestuurd met de onuitgesproken, maar niet minder reële verwachting dat ik de kosten voor mijn rekening neem. Wij verdienen beiden redelijk goed, ik wel iets meer, maar niet heel veel meer. Het gaat mij vooral om de nonchalante manier waarop zij ervan uitgaat dat ik wel zal betalen. In mijn vorige lange relatie werd deze inzet veel meer afgewisseld en bovendien was ik gewend dat de ander zijn of haar waardering uitsprak, als de een iets leuks had geregeld. Is het onredelijk dat ik me lichtelijk erger aan dit gedrag?

Eenzijdige inzet

Beste Eenzijdige inzet,

Het hebben van een baard bestemt iemand niet voor tot kanonnenvoer.

Dit is geen goede manier van doen van uw nieuwe geliefde. Er is geen enkele reden in deze tijd dat mannen in de hofmakerijfase maandenlang alles voor hun liefje betalen. Dat is iets van lang geleden. In deze tijd hebben mannen en vrouwen een gelijkwaardige verhouding en worden de kosten in principe gedeeld. Natuurlijk trakteert de man wel eens op iets bijzonders (etentje, uitgaan, concert), maar de volgende keer kan de vrouw dat net zo goed doen. Trakteren is een uitzondering en het uitgangspunt is dat de kosten worden gedeeld. Dus ja, natuurlijk ergert u zich aan dit afschuifgedrag van uw vriendin. Het is ook buitengewoon irritant, als een vrouw ervan uitgaat dat haar sekse haar vrijwaart van het trekken van haar portemonnee. Alsof het hebben van een baard iemand voorbestemt tot kanonnenvoer. Dit soort simplistische verbanden zijn terecht afgeschaft. Stel dit met haar aan de orde. Op een vriendelijke manier kunt u vertellen waar u moeite mee hebt en haar belangstellend vragen waarom zij u alles laat betalen. Dan hoort u wel wat haar drijft – misschien is het een kwestie van opvoeding en heeft haar moeder het haar zo ingeprent. Vervolgens kunt u voorstellen om het anders aan te pakken en de kosten voortaan gelijk te verdelen, omdat u zich daar prettiger bij voelt.

Artikelen in Horeca, Liefde en relaties, Reizen.

Gelabeld met , .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Keesje schrijft

  Mijn partner – met wie ik niet samenwoon – en ik hebben samen een ‘knip’ met contant geld, die we gelijkelijk vullen en waaruit we gezamenlijke onkosten betalen. Soms trakteert de een de ander en omgekeerd. Als een van ons iets heeft voorgeschoten, of er moet gepind worden omdat het niet contant kan, wordt dat naderhand uit de knip verrekend. Dat werkt allemaal prima.

 2. Jo schrijft

  Snel bespreken, dit kan echt niet. Ik ben een vrouw, ook van die leeftijd. Ik zou uit mezelf altijd delen.

 3. Sandra schrijft

  Je moet het gewoon kenbaar maken wat je dwars zit. Zeker als jullie serieus zijn met elkaar. Misschien is het haar opvoeding, misschien heeft ze kwade bedoelingen.

 4. Karin schrijft

  Een gezamenlijke knip voorstellen, misschien valt dan het kwartje. Ik zou die mevrouw anders toch niet meer zo leuk vinden….

 5. Richard schrijft

  Als je opkijkt tegen het bespreken kan je het ook anders insteken…
  Als je vriendin iets leuk wilt doen moet je antwoorden dat een goed idee te vinden en en zeggen dat ze het hotel maar moet boeken, kaarten van de voorstelling of bioscoop moet reserveren.
  Daar volgt dan vanzelf het besef uit voort dat zij nu moet betalen en eventueel de opmerking dat ze verwacht dat jij dat doet. Waarop jij rustig kan aangeven dat het eerlijker moet….

 6. Lousaa schrijft

  Gewoon mee stoppen. Haar laten reserveren als ze weer een voorstel doet, met de tekst: leuk, ik ga graag met je mee. Of: leuk, trakteer jij dit keer? En als ze doorvraagt kun je aangeven hoe jij erover denkt. Daar is niets vreemds aan, volgens mij, het is 2022.

 7. Heni schrijft

  Ik zie het vaak op tv bij die datingprogramma’s waarbij men elkaar wat nader probeert te leren kennen onder het genot van een diner. Als het om een man en een vrouw gaat is de vrouw opvallend vaak afwachtend. Pas als de man al heeft toegehapt komt ze met zo’n zwak gespeeld ‘ik wil ook wel delen, hoor!’ of ze bedankt de man gewoon. Ik erger me daar vreselijk aan. Gaat het om twee mannen of twee vrouwen, dan wordt de rekening meestal bijna vanzelfsprekend gesplitst. Vrouwen moeten zich anno 2022 gewoon als een volwassene gedragen. Het is jammer als daar een gesprek voor nodig is, maar dat moet wel gebeuren. Anders blijft u haar pinautomaat en dat voelt (en is) heel verkeerd. Een erg leuke vrouw wordt op een gegeven moment met rasse schreden steeds minder leuk als ze zich als een verwende puber blijft gedragen.Sommige HTML is toegestaan