Spring naar inhoud


Moeder voedt niet op

Beste Beatrijs,

Laatst werd ik (vrouw van middelbare leeftijd) in de supermarkt geconfronteerd met een bijzonder staaltje van niet-opvoeden. Moeder (type broekrok, parelketting) had drie jonge kinderen bij zich. Het oudste kind, hooguit vijf, trok zijn jongere broertje al gillend en krijsend op zijn knietjes over de supermarktvloer. Bij de betaalpaal aangekomen stond ik tegenover dit gezin. Terwijl ik sta af te rekenen, word ik door de oudste snottebel tot drie keer toe uitgemaakt voor ’stoute mevrouw’. Moeder stond erbij en keek ernaar. Ik bedoel: zij liet haar irritante zoontje z’n gang gaan. Mijn reactie was: ’Ik stout? Ik vind jou behoorlijk stout, omdat je dat zomaar zegt.’ Die reactie was uiteraard bedoeld om moeder op haar plaats te zetten. Achteraf vind ik het jammer dat ik niet rechtstreeks tegen die mevrouw heb gezegd dat het erg onbeleefd was om haar kind niet tot de orde te roepen. Had ik dit moeten doen of was mijn indirecte sneer voldoende?

Moeder voedt niet op

Moeder voedt niet,

Een onbekende in de supermarkt kan weinig tot niets ondernemen tegen een astrant kind in gezelschap van z’n moeder. Mama is toch echt de enige die op zo’n moment kan en moet ingrijpen. Kennelijk is die moeder murw geraakt door haar eigen opvoedingsonmacht en is ze onhebbelijk gedrag van haar kinderen normaal gaan vinden. Hoe dan ook, het heeft geen zin om uw gram op de kleine te halen via z’n moeder. Haar rechtstreeks aanspreken op het gedrag van haar kind zal niet helpen. Ze zal woedend worden dat u het waagt iets van haar bloedjes van kinderen te zeggen, en nog woedender omdat u haarzelf ook terechtwijst. Zware ironie is verleidelijk in zo’n situatie. U zegt tegen de moeder: ’Ach, wat hebt u toch een beleefd en welopgevoed kind.’ Ook dit zal zij u niet in dank afnemen. Elke corrigerende opmerking leidt onontkoombaar tot uitingen als ’Waar bemoeit u zich mee?!’ Verloren moeite voor een incidentje van niks. U kunt beter uw schouders ophalen en het brutaaltje stiekem uw tanden laten zien in een onwaarachtige Bokito-achtige grijns. Met een beetje geluk wordt de kleine daardoor geïntimideerd.

Artikelen in Kinderopvoeding, Winkels.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan