Spring naar inhoud


Bemoeizuchtige moeder

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van 16 en heb sinds een paar maanden leuk contact met een jongen die ik heb leren kennen via een datingsite. We zijn nu veel aan het mailen en we willen elkaar binnenkort ontmoeten. Mijn moeder vraagt mij de laatste tijd steeds uit met wie ik aan het mailen ben. Ze heeft zelfs mijn zusje uitgehoord en hoogstwaarschijnlijk berichtjes in mijn telefoon gelezen. Ik vind dit erg vervelend, want ik vind niet dat ik alles met haar hoef te delen, zoals ik dat doe met mijn beste vriendin. Hoe kan ik haar dit duidelijk maken?

Laat me met rust!

Beste Laat me met rust,

De jongen met wie je contact hebt, kan net zo goed een man van 45 zijn.

Je bent een meisje van 16 en dan heeft je moeder het recht en de plicht om te weten met wie je omgaat. Mailen of chatten met onbekenden is altijd gevaarlijk. De jongen met wie je contact hebt, kan net zo goed een man van 45 zijn die zich voordoet als een jonge jongen. Als je met hem afspreekt, kun je in heel onprettige situaties terechtkomen.

Je hoeft niet alle details van je leven met je moeder te bespreken, maar in dit geval raad ik je aan om je moeder te vertellen waar je mee bezig bent. Als je die jongen in het echt wil zien, nodig hem dan uit bij jou thuis, terwijl je vader of je moeder thuis zijn. Spreek nooit met hem alleen ergens af voor een eerste ontmoeting. Internetdaten is gevaarlijk en jonge meisjes zouden dat al helemaal niet moeten doen. Je kunt beter jongens in het dagelijkse leven tegenkomen. Doe mee met buitenschoolse activiteiten, ga op (sport)clubjes, vraag of je op vakantiekamp mag met leeftijdgenoten. Er zijn genoeg mogelijkheden in het dagelijkse leven om vrienden te maken – op jouw leeftijd zou je daar internet niet voor moeten gebruiken.

Artikelen in Liefde en relaties, Tieners.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lydia schrijft

  Hoewel ik het er mee eens ben dat de briefschrijfster er goed aan zou doen haar moeder enigszins in te lichten, vind ik dat Beatrijs hier wel weer erg kort door de bocht oordeelt over internetdaten. Dat is niet meer of minder gevaarlijk dan het tegenkomen van mensen in het dagelijks leven – gekken heb je immers overal. Wie zegt dat die lieve jongen die ze op een sportclubje ontmoet geen loverboy is?

  Dat je op je 16e ‘genoeg mogelijkheden’ hebt om vrienden te maken is ook nogal simpel gesteld. Er zijn vast stapels zestienjarigen voor wie dat inderdaad heel makkelijk is, maar zeker evenzoveel tieners die moeite hebben om gelijkgestemden te vinden in hun directe omgeving. Zelf viel ik op de middelbare school hopeloos buiten de boot in sociaal opzicht, maar online vond ik mensen met wie het wél klikte. Zolang je je gezond verstand gebruikt en bij de eerste ontmoeting voorzorgsmaatregelen neemt voor je eigen veiligheid (mensen vertellen waar je heengaat en met wie, afspreken op een openbare plek, eventueel een vriendin meenemen, etc) kan het internet een prima alternatieve plek zijn om sociale contacten op te doen.

  Bij haar thuis afspreken is tenslotte een zeer slecht idee, want het breekt de eerste regel van internetvrienden in het echt ontmoeten – nooit bij iemand thuis afspreken, altijd op een publieke plaats. Als ik die tienerjongen was met wie ze nu chat zou ik nooit akkoord gaan met een afspraak bij haar thuis. Dat Beatrijs dit aanraadt laat wel zien dat zij weinig thuis is in het contact leggen via internet.

 2. Eva schrijft

  Lydia, je hebt deels gelijk, maar dit is niet een heel constructieve reactie voor de vraagstelster. Die is als 16-jarige uiteraard geneigd om Beatrijs’ advies in de wind te slaan en jij voorziet haar perfect van (verkeerde) argumenten daarvoor. Eén ding is zeker: internetdaten is een risico. Voor volwassen mannen en vrouwen ook, maar zeker voor jonge meisjes die van plan zijn stiekem af te spreken. Voorzichtigheid is op zijn minst geboden.

  Beste 16-jarige, als jij besluit om die leuke jongen toch te gaan ontmoeten – en met dat idee speel je waarschijnlijk omdat je 16 bent en leuke jongens honderd keer belangrijker lijken dan jouw eigen veiligheid – , neem dan voorzorgsmaatregelen in acht.

  Onderzoek eerst of er geen ouwe kerel schuilgaat achter het profiel van je schatje (dat zou een tegenvaller zijn, niet?). Dat doe je door live te chatten met de webcam en je te verdiepen in al zijn sociale profielen. Kijk kritisch, klopt het allemaal? Spreek niet af vóór je zeker weet wie je voor je hebt. Geloof me daarin (een van mijn dates bleek een engige man van tegen de vijftig, en dat is ook voor een twintiger niet leuk).

  Als je er zeker van bent dat de jongen leuk én van de juiste leeftijd is, spreek dan in een openbare gelegenheid af in je woonplaats. Laat je moeder weten waar je bent en hoe laat je terug komt om vertrouwen te winnen. Laat op zijn minst vriendinnen of je zusjes weten waar je bent en hoe laat je terug zou moeten zijn.

  Verschijn te vroeg op de afgesproken plek en neem een onopvallend plaatsje in. Voordeel hiervan: je kan rustig de kat uit de boom kijken en bij een te grote tegenvaller onopvallend de tent verlaten.Sommige HTML is toegestaan