Spring naar inhoud


Mijn vrouw nam een rattenkop

Beste Beatrijs,

Ik (man, veertiger) ben getrouwd met een leuke, klassieke vrouw die altijd de nodige aandacht besteedde aan haar uiterlijk. Ze droeg lang verzorgd haar en weet ook dat ik dat zeer op prijs stel. Nu is zij plotseling thuisgekomen van de kapper met een kort kapsel. Deze metamorfose heeft zij op eigen initiatief zonder overleg met mij ondergaan. Het resultaat is ronduit schokkend: van een klassiek elegant vrouwelijk type is zij veranderd in een wat alternatief en opstandig ogende verschijning. Na een poging tot gesprek hierover (zij wuift het weg als de normaalste zaak van de wereld) is het duidelijk dat deze verandering niet zomaar ongedaan gemaakt kan, noch zál worden. Praktisch gezien duurt het minstens een jaar om het haar te laten aangroeien, en daarnaast speelt nog de kwestie van haar houding. Dit zal gevolgen hebben voor onze relatie – ik voel mij buitenspel gezet. Passende actie is geboden, maar welke?

Nieuw kapsel geeft onmin

Beste Nieuw kapsel geeft onmin,

Mensen hoeven niet eerst hun partner te raadplegen voordat zij beslissen tot een verandering in hun uiterlijk. Als uw vrouw kort haar wil, dan mag ze natuurlijk naar de kapper. U vindt het niet mooi. Pech voor u, maar ook weer geen halszaak, lijkt me. U went er wel aan. Over een paar weken zal het u niet meer opvallen. U bent toch niet met uw vrouw getrouwd vanwege haar kapsel, mag ik hopen?

Enfin, u heeft uw bezwaren kenbaar gemaakt. Misschien dat uw vrouw zich hier iets aan gelegen laat liggen en haar haar toch weer laat groeien, omdat ze best rekening met uw voorkeuren wil houden, als het u kennelijk zo hoog zit. Maar misschien ook niet en is ze dolblij met haar nieuwe, korte coupe.

Laatst heb ik een vraag beantwoord van een meisje dat een hekel had aan de baard die haar vriend zich had aangemeten. Haar adviseerde ik toen om de vriend naar de sofa te verwijzen. Dit vanuit de veronderstelling dat de vriend liever zonder baard met zijn vriendin in bed slaapt dan met baard in z’n eentje op de sofa. Dezelfde gedachtengang gaat voor u op. Als de nieuwe aanblik van uw vrouw u zo tegenstaat dat u er geen vrede mee kan hebben, ook niet op termijn, dan wordt het een kwestie van buigen of barsten om uit de impasse te geraken. De ene mogelijkheid is dat uw vrouw door de knieën gaat en belooft om weer lange lokken te kweken. In het andere geval neemt u zelf de consequentie uw weerzin, u verlaat haar en u gaat op zoek naar een andere vrouw die wel aan uw eis van een klassiek uiterlijk wil voldoen.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ineke van Alphen schrijft

  Een goed compromis kan een bob-lijn zijn, tussen kort en lang in. Als je wat ouder wordt als vrouw, heeft een korter kapsel het effect van een facelift. Lang haar, maakt boven de 40 oud. Bovendien heb je kans op het ‘van achteren lyceum van voren museum effect’. Dus onderhandelen maar!

 2. roos schrijft

  Ik ben het met Beatrijs eens. Wellicht was deze mevrouw haar keurig nette verscjhijning zat en wilde ze iets nieuws, iets totaal anders. Ik vind het te ver gaan dat je met je partner moet “overleggen” of je wel naar de kapper mag. Jeetje, onderhandelen doe je over de prijs van iets wat je graag wilt kopen! Moet ze soms ook toestemming vragen om rode nagellak op te doen?

 3. jose schrijft

  Belachelijk. Sinds wanneer heb je als partner inspraak op het kapsel van je verloofde/vriend(in)/man? Die vrouw vermoedde natuurlijk al weerstand van haar man, als ze het van te voren zou bespreken. Die man lijkt meer belang te hechten aan het plaatje van die vrouw dan aan de vrouw zelf. Stel je voor dat ze dik wordt of rimpels krijgt, knapt hij dan ook af? Vluchten mevrouw, nu het nog kan. Met deze brief laat die man zich enorm kennen.
  Hoe het ook kan: mijn vriend bijvoorbeeld, vindt dat alle kapsels mij mooi staan. Ik droeg het eerst lang, toen millimeterde ik het. En hij vond het (toch tot mijn verbazing) prachtig, wat mij wel vertederde. Want hij vond MIJ prachtig! En zo hoort het!

 4. Bas schrijft

  Het lijkt me heel normaal om je iets aan te trekken van de wensen van je partner, over haar of anderszins. Mijn vrouw vind het fijn als ik tijdig naar de kapper ga en geen snor of baard laat staan, dus dat doe ik graag voor haar. Omgekeerd laat zij haar haar lang groeien omdat ik dat mooi vind. Mijn vrouw heeft ook duidelijk gemaakt dat ze het niet prettig zou vinden als ik dik zou worden. Dat betekent helemaal niet dat we meer belang hechten aan het plaatje dan aan de rest.

 5. Suzanne schrijft

  @Bas: Je vrouw zal vast geen grote hekel hebben aan lang haar, waarschijnlijk vindt ze het zelf ook wel mooi… Wat als zij over 10 jaar (of volgende week) een ander kapsel wil?

  Deze meneer heeft het over meer dan een beetje rekening houden met elkaars voorkeuren. Op mij komt het over alsof hij haar zijn wil op probeert te leggen. En nu pruilt hij omdat dat niet lukt.
  Hij heeft het over ‘haar houding’ (zij is zomaar op eigen intiatief en zonder overleg naar de kapper gegaan), ‘gevolgen voor de relatie’ en ‘zich buitenspel gezet voelen’. Hij overweegt ‘passende actie’!!!
  Je zou haast verwachten dat zij een wekelijks een orgie heeft met 5 mannen uit de straat of een kind krijgt van een ander… maar nee, het is alleen omdat mevrouw haar haar anders heeft laten knippen!!!

 6. Studente schrijft

  Uw probleem is puur geografisch! In Minnesota, USA is het haar van een vrouw eigendom van haar echtgenoot. Verhuis en u bent van uw probleem af.

 7. Bas schrijft

  @Suzanne: Als mijn vrouw een kort kapsel neemt dan zal ik dat jammer vinden en ik zal nog steeds van haar houden. Mijn bijdrage was ook geen reactie op de oorspronkelijke brief, maar een reactie op jose. Zij lijkt te vinden dat haar vriend uberhaupt geen inspraak heeft en ieder kapsel prachtig hoort te vinden. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Je mag best voorkeuren hebben over het uiterlijk van je partner en rekening houden met je partners voorkeuren. Ik vraag me af wat ze zou vinden als haar vriend de hele dag in een joggingpak zou lopen.

 8. Heleen schrijft

  Ik kan me, in tegenstelling tot de meeste anderen die gereageerd hebben, wel voorstellen dat de briefschrijver, ooit gevallen op een bepaald “type”, nogal schrikt als zijn vrouw haar stijl volledig heeft omgegooid.
  Totale veranderingen in stijl heb ik überhaupt nooit goed begrepen en zijn m.i. een teken van een intern conflict. Het doet me een beetje denken aan middelbare mannen die op hun vijftigste een tatoeage laten zetten en een motorfiets kopen. Is er in het geval van de briefschrijver misschien sprake van een vrouwelijke midlifecrisis?

  Daarnaast, en dat is zuiver mijn persoonlijke mening, dus val me er niet op aan, ben ik geen fan van dames met korte kapsels. Ik vind dat er maar weinig vrouwen zijn bij wie een kort kapsel iets positiefs toevoegt, bijv. Halle Berry.
  Bij de meeste vrouwen haalt een kort kapsel een stuk vrouwelijkheid weg (let op: dit is nog steeds mijn persoonlijke mening). Zeker bij vrouwen van een zekere leeftijd vind ik lang haar, bijvoorbeeld in een mooie wrong opgestoken, klasse en vrouwelijkheid uitstralen.

 9. CH schrijft

  Stijl volledig omgegooid? Als mevrouw een bot door haar neus had gestoken en zich in berenvellen had gehuld of iets dergelijks kan ik me indenken dat haar echtgenoot zou zijn geschrokken. Het gaat hier over slechts een korter kapsel. Wat een drama..?