Spring naar inhoud


Aansporen tot filantropie

Beste Beatrijs,

Laatst waren wij in een fantastisch restaurant, gespecialiseerd in wildgerechten. Complimenten voor de kok. En dat alles tegen een redelijke prijs. Alles was piekfijn in orde. Maar één klein dingetje zat mij minder lekker. Op de menukaart stond: ‘Als u voldaan bent, kunt u een bedrag overmaken aan …’(een filantropisch doel). Een vrijblijvend verzoek natuurlijk, toch maakt dit op mij een dwingende indruk. Volgens mij is een restaurant bedoeld om rustig te kunnen eten, zonder op de schouders getikt te worden zo van ‘je zit lekker te genieten, maar zijn we niet iets vergeten?’ Voel ik me nu overdreven schuldig of is deze sympathieke vraag inderdaad een subtiele vorm van dwingelandij?

Filantropisch restaurant

Beste Filantropisch restaurant,

Mensen nemen steeds vaker gelegenheden te baat om de medemens uit te nodigen tot giften aan goede doelen. Blijkbaar doen zelfs restaurants tegenwoordig mee aan deze mode. Hoe u hiermee om moet gaan ligt heel eenvoudig. Bedenk dat iedereen te allen tijde aan wie dan ook vrijblijvende suggesties kan doen om ergens geld aan te doneren en dat niemand zich verplicht hoeft te voelen deze suggesties op te volgen.

U kunt de tip op de menukaart opvatten als een willekeurige advertentie die u waar dan ook (in de krant, op tv, in een tijdschrift, op de radio, op internet, op reclamezuilen in het openbare domein) had kunnen tegenkomen. Als u zich door de boodschap aangesproken voelt, gaat u erop in. Zo niet, dan niet. Als u tevreden bent over de kwaliteit van het eten en de bediening, laat u een fooi achter in het restaurant. Mochten eigenaar en personeel een goed doel willen begunstigen, kunnen zij vervolgens zelf deze fooi hiernaartoe doorsluizen.

Artikelen in Horeca.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan