Spring naar inhoud


De ‘Hoe gaat het?’-vraag pareren

Beste Beatrijs,

Ik ben een man van eind veertig. De afgelopen vijfentwintig jaar stond mijn leven in het teken van depressies en psychosen. In deze periode heb ik afgezien van mijn moeder en broer geen contact gehad met mijn familie. Over enige tijd wordt mijn moeder 75. Zij wil dat groots vieren met ooms, tantes, neven en nichten. Nu het wat beter met me gaat, wil ik mijn goede wil tonen en erbij zijn. Ik zal daar familieleden ontmoeten die ik in geen 25 jaar gesproken heb. Ik zie op tegen de onvermijdelijke vraag ‘Hoe gaat het nou met je?’ Ik heb geen kinderen of carrière zoals de anderen en ik wil niet uitweiden over mijn ziektegeschiedenis. Hoe kan ik die ongemakkelijke situatie vermijden?

Goedbedoelde belangstelling

Beste Goedbedoelde belangstelling,

Het is handig om voor de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ na het standaardantwoord ‘Goed, hoor’ een klein riedeltje over uw dagelijkse bezigheden paraat te hebben, zodat u niet hoeft te improviseren. De familie zal op de hoogte zijn van uw psychiatrische verleden en van het feit dat u geen kinderen of carrière hebt. Daar hoeft u dus niet over te beginnen. Maar u zult wel érgens de dag mee doorbrengen. Een baantje? Vrijwilligerswerk? Een cursus die u volgt? Tuinieren? Sportbeoefening? Ik noem maar wat. Er is vast iets, waar u even kort een paar zinnen aan kunt wijden. Mocht uw gesprekspartner geen aanknopingspunten voor verdere conversatie aantreffen in de info die u verstrekt, reikt u hem of haar de helpende hand en u zegt: ‘Genoeg over mij, hoe is het eigenlijk met jou?’ Voor wie geen zin heeft om over zichzelf te praten is dat een ideale formule. Veel mensen zitten toch al te vlassen op een sein om over zichzelf te kunnen beginnen. In uw geval snijdt dat mes aan twee kanten: zij kunnen lekker leuteren, u kunt u behaaglijk nestelen in de veilige rol van toehoorder.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Ziekte.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Peter1955 schrijft

    Tsja, ik ken dat die situaties.
    Wat ik zelf dan doe is dan wat losjes en opgewekt praten over de actuele situatie waarin je je op dat moment bevindt.
    Je zou bijvoorbeeld opgewekt kunnen zeggen, ze ( moeder ) ziet er nog goed uit voor haar leeftijd.. En wat later, fijn dat ze nog bij ons is. Verder is er op een feestje altijd wel iets te zien waarover je opgewekte opmerkingen kunt maken. Als je op die manier het gesprek focust op de actualiteit voorkom daarmee dat men over het verleden begint. En bij het begroeten van een familielid dat je lang niet heb gezien kan je heel enthousiast begroeten. Vragen ze naar je gesteldheid dan zeg je gewoon met een brede lach dat dat allemaal achter de rug is. hou het humoristisch en voorkom daarmee een serieus gesprek over het verleden.Sommige HTML is toegestaan