Spring naar inhoud


Met de buren meedoen

Beste Beatrijs,

Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht. Dit wordt over een paar maanden opgeleverd. Nu blijkt dat er al meer dan een jaar geleden een whatsappgroep is begonnen met de leden van ons bouwblok. We zijn pas recent toegevoegd en kwamen tot de ontdekking dat er al een deal is gesloten met een aannemer voor schuttingen voor het hele blok. Een collectieve aanschaf maakt de zaak goedkoper. Wij vinden de geplande schutting lelijk en we hoeven niet zo nodig een uniform geheel met het hele blok. We zoeken liever zelf iets uit, maar we willen niet meteen dwars gaan liggen in de burengroep. En juist onze directe buren zijn aanjager van dit plan. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

Lelijke schutting

Beste Lelijke schutting,

U kunt natuurlijk vriendelijk weigeren om mee te doen. U bent niet gekend in de plannen, u hebt niet kunnen meebeslissen, u bent niet verplicht om te doen wat de anderen doen. U mag te allen tijde uw eigen schutting kiezen. Aan de andere kant: waarom zou u die moeite nemen en onenigheid riskeren met de buren voor wie de kosten mogelijk weer stijgen, als u niet meedoet? Stel dat u dit huis in gebouwde staat gekocht had en de schutting stond er al. Zou u die dan onmiddellijk vervangen door iets wat wel aan uw esthetische standaard voldoet? Zo belangrijk lijkt een schutting nu ook weer niet. U kunt ook besluiten om er mooie klimplanten en snelgroeiende bosschages tegenaan te zetten, zodat u binnen de kortste keren die hele schutting niet meer ziet.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ineke Kouwenhoven schrijft

  Ik vind het toch wel twee verschillende dingen: een huis kopen waar al een schutting in de tuin staat of verplicht met het hele huizenblok precies dezelfde schutting moeten aanschaffen. Het klopt sowieso niet dat de eerste kopers (financiële) beslissingen nemen die ook latere kopers raken.

  Ik zou het een slechte start in mijn nieuwe buurtje vinden. De schutting ‘onzichtbaar’ maken door er van alles tegenaan te planten, is een cosmetische oplossing. De irritatie over iets lelijks in je directe woonomgeving blijft. Zeker als je directe buren de initiatiefnemers zijn. Je zult vanaf het begin mooi weer moeten spelen. Lastig.

 2. Frans schrijft

  En de kleur van uw keukenblok? Ook bepaald door de deelnemers aan de whatsappgroep? U hoeft niet over u heen laten lopen. U mag ook voor een andere voordeur kiezen, bijvoorbeeld. Dat is een zaak tussen u en de verkoper van de woning (en na de overdracht van de woning is het uw zaak, binnen de beperkingen van gemeentelijke regels). Mogelijk zijn schuttingen niet inbegrepen bij de koop van de woning? U hoeft ook niet op kosten te beknibbelen als u dat niet wilt, omdat buren vinden dat u dat moet doen. Het is wel zinvol om een goede relatie met buren / mensen in de buurt te hebben. Succes!

 3. Martine schrijft

  Is het niet mogelijk om gewoon eens te overleggen met de buren, om te zien of er een oplossing is die u beiden mooi vindt? Misschien kan diezelfde leverancier ook wel een andere schutting leveren. Meebetalen aan iets wat u lelijk vindt zou ik niet doen; een van de voordelen van een nieuwbouwwoning is juist dat je alles naar eigen smaak kunt bepalen.

  Komt u er niet uit, kunt u altijd de buren nog vertellen dat u de schutting niet op de erfgrens wil hebben. Dat ze dan de schutting alsnog plaatsen op hun eigen grond moeten ze zelf weten. Hou er dan wel rekening mee dat u er ook niets tegenaan mag laten groeien, maar u kunt wel aan uw kant een schutting in uw eigen smaak neerzetten.

 4. Christine schrijft

  Ik vond het een briljant antwoord van Beatrijs, en kijk een beetje op van de reacties. Moet een schutting nu ook al de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie zijn? Begin uw carrière in de nieuwe buurt niet meteen met moeiilijk doen, houd de verhouding met de buren goed, en zet er zelf als de grenen planken je ziel verwonden gewoon een andere tegenaan.

 5. John schrijft

  “Als u de erfafscheiding op de erfgrens wilt plaatsen, wordt deze van u samen. U en uw buren zijn beiden verplicht om de helft van de aanschaf, de bouw en het onderhoud te betalen. ”

  Citaat van het juridisch loket. Fijn dat de buren het voortouw nemen, zo is iedereen veel voordeliger uit.Sommige HTML is toegestaan