Spring naar inhoud


Mag ik mijn vriend ‘mijn man’ noemen?

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik (vrouw) hebben sinds kort een geregistreerd partnerschap. Voorheen stelde ik hem aan andere mensen voor als ‘mijn vriend’ of ik noemde alleen zijn naam. Als je trouwt ben je man en vrouw. Ik wil mijn partner niet meer als ‘mijn vriend’ voorstellen. Het liefste zou ik hem ‘mijn man’ willen noemen. Mag dit wel volgens de regels of is het heel raar?

Van vriend naar man

Beste Van vriend naar man,

Ja hoor, u mag hem best als ‘mijn man’ aanduiden. Het is niet gebruikelijk om in de omgang met andere mensen verschil te maken tussen degenen die getrouwd zijn en degenen die een vorm van geregistreerd partnerschapschap hebben gesloten. U hebt met andere woorden niet de plicht om anderen mee te delen welke formele status uw relatie heeft. Ook mensen die hun relatie in geen enkel opzicht bij de overheid hebben geaccrediteerd mogen in de informele sfeer van ‘mijn man’ of ‘mijn vrouw’ spreken, als ze daar aardigheid in hebben.

Artikelen in Taalgebruik.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. johannes schrijft

    ik noem mijn vriendin vaak mijn verloofde. dat klinkt leuker dan vriendin, en ik ken trouwens meer mensen die dat doen bij hun eigen vriend(in). ook al zijn ze niet verloofd. het klinkt minder vrijblijvend dan vriendin.Sommige HTML is toegestaan