Spring naar inhoud


Uitnodigingsbeleid

Beste Beatrijs,

Mijn vriendin en ik geven binnenkort een feest ter ere van onze verjaardagen en omdat we tien jaar bij elkaar zijn. We hebben allebei een uitgebreid sociaal netwerk. Er komen dus veel mensen in aanmerking om uit te nodigen. Een zaaltje huren vinden we niet zo gezellig, maar ons huis, waar we het feest willen houden, is niet heel groot. We hebben de lijst van vrienden en kennissen doorgenomen en bekeken wie we wel en wie we niet zullen uitnodigen. Mijn vraag: hoe onbeleefd is het om kennissen niet uit te nodigen voor zo’n feest? Moeten wij die kennissen een verklaring geven voor het niet uitnodigen?

Te veel gasten

Beste Te veel gasten,

Wanneer u van plan bent om een substantieel feest te geven, is het niet verstandig om al te scherp te selecteren. Voor zo ver uw vrienden en kennissen elkaar onderling kennen, bestaat er een gerede kans dat zij met elkaar over het op handen zijnde feest zullen komen te spreken, bijvoorbeeld om te overleggen over cadeautjes. Vervolgens ontstaat de pijnlijke situatie dat iemand erachter komt dat hij/zij niet is uitgenodigd en de anderen wel. Zoiets zal men u niet in dank afnemen. U kunt wél besluiten om een hele groep tegelijk niet uit te nodigen, bijvoorbeeld uw teamgenoten van de volleybalclub, maar zwijg dan over het feest als zodanig. Als u van tevoren tegen bepaalde kennissen gaat zeggen dat u hen niet gaat uitnodigen omdat uw huis te klein is, zullen ze dat ogenschijnlijk beleefd aanhoren (‘Nee, joh, geeft niks, begrijp ik best’), maar ze zullen zich nog steeds gepikeerd voelen. Zou u het leuk vinden om van een kennis te horen dat hij een feest ging geven, maar dat hij nu eenmaal ergens een grens moet trekken en dat u er helaas net buiten valt? Dan zou u ook denken: waarom neemt hij de moeite om mij op de hoogte te brengen van een feestelijke bijeenkomst waar ik niet eens welkom ben?

Ik raad u daarom aan om alleen die mensen niet uit te nodigen, van wie u zeker weet dat ze niet van anderen zullen horen dat u een feestje geeft, of dat het hen, als ze er toch lucht van krijgen, onverschillig laat dat ze niet zijn uitgenodigd. Mensen die u in geen tijden hebt gesproken, mensen die ver weg wonen, zakelijke contacten of niet-dichtbije collega’s kunt u makkelijk van de gastenlijst verwijderen zonder repercussies voor uw relatie met hen. Het is niet erg als u ondanks deze schifting nog steeds meer mensen overhoudt om uit te nodigen dan u kunt herbergen. Nodig gewoon iedereen uit die u aardig vindt en die u er graag bij wilt hebben en bedenk dat van de totale gastenlijst altijd een kwart tot een derde niet komt opdagen wegens verplichtingen elders, ziekte of geen zin. Zelfs als de opkomst hoger blijkt dan je volgens deze vuistregel kan verwachten, geeft dat niet, want een vol feest vinden gasten altijd geanimeerder en geslaagder dan een minder vol feest.

Artikelen in Festiviteiten.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan