Spring naar inhoud


Uitnodigingsbeleid

Beste Beatrijs,

Binnenkort zijn de ouders van mijn vrouw 50 jaar getrouwd. Tot mijn verbazing is mijn moeder niet uitgenodigd voor het feest. Mijn moeder heeft een prima verstandhouding met mijn schoonouders, hoewel ze elkaar niet vaak zien. Ze wonen nogal ver van elkaar vandaan. Mijn vrouw vertelde me dat haar ouders mijn moeder graag hadden willen uitnodigen, maar dat ze dan ook de ouders van hun schoondochters hadden moeten uitnodigen (mijn vrouw heeft twee broers) en dat wilden ze niet. Ik vind het heel vreemd dat je iemand die je graag op je feest zou zien niet uitnodigt, omdat je dan iemand anders die je niet leuk vindt ook moet uitnodigen. Je kunt toch gewoon de mensen vragen die je wil en anderen niet? Ik verschil hierover met mijn vrouw van mening. Wat is volgens u de juiste gang van zaken?

Uitnodigingsbeleid

Beste Uitnodigingsbeleid,

In een situatie als beschreven (huwelijk, jubileum, groots familiefeest) zijn er categorieën personen die of allemaal wél of allemaal níet worden uitgenodigd. Het is bijvoorbeeld niet raadzaam als iemand die gaat trouwen één favoriete tante wel uitnodigt en de twee andere tantes niet. Dat geeft kwaad bloed. Als de categorie heel groot is (bijvoorbeeld 25 neven en nichten), kan het weer wel. Dan kun je best twee of drie nichten/ neven uitnodigen met wie je vaak contact hebt en de andere 22 (die je nooit ziet) laten zitten. Hetzelfde geldt voor collega’s op het werk. Je kunt prima twee bevriende collega’s uitnodigen en de andere twaalf van de afdeling niet.

In dit geval gaat het om drie ouders (ouderparen) van schoonkinderen die wel of niet uitgenodigd kunnen worden. Nu is de categorie ‘ouders van schoonkinderen’ behoorlijk ver weg. Men kent elkaar oppervlakkig via elkaars volwassen kinderen, en dat is het. Er zijn veel families die een dergelijk verre categorie überhaupt niet uitnodigen voor een 50-jarig huwelijk. Bij die gelegenheid blijven de gasten doorgaans beperkt tot de directe, onder-ons familie en intieme vrienden. Als uw schoonouders wel de moeder van hun schoonzoon zouden uitnodigen en niet de ouders van hun schoondochters, zouden ze daarmee een duidelijk statement van ‘jij hoort er niet bij’ afgeven tegen de niet-uitgenodigden. Dat wordt als beledigender ervaren dan wanneer niemand van die verre categorie op de gastenlijst staat.

Uw moeder zal ook wel een eind in de zeventig zijn. Meestal zitten mensen van die leeftijd helemaal niet te wachten op een uitnodiging voor een feestje van mensen die niet bij hun intimi horen en waarvoor ze een eind moeten reizen.

Artikelen in Bruiloft, Traditionele etiquette.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan