Spring naar inhoud


Luidruchtige vakantieburen

Beste Beatrijs,

Van de zomer verbleven we een paar weken in zo’n leuk Grieks appartementje met prachtig uitzicht op zee. Door de boeking zaten we hoofdzakelijk met Nederlanders op het mooi aangelegde parkje. De eerste week was geweldig. Iedereen deed het zijne en na twaalven was het stil, behalve dan het oorverdovende geluid van de immer aanwezige krekels. In week twee kwam onder ons een jong Nederlands stel. Hij liep als een cowboy en schiep er behagen in om steeds al na de eerste slok bier hele harde boeren te laten. Zij lachte overal om. Bij elkaar was het meelijwekkend. Al vrij snel draaiden ze dag en nacht om: overdag sliepen ze en ’s nachts kwamen ze tot leven, de hele nacht pal onder ons balkon de meest domme dingen debiterend. Geld om naar de plaatselijke discotheek te gaan hadden ze kennelijk niet.

Je vraagt je af waarom zo’n stel naar het cultuurrijke Griekenland gaat. Echt, je schaamt je voor je eigen landgenoten, zeker in vergelijking met de natuurlijke vriendelijkheid van Grieken in álle leeftijden. Geen van de gasten heeft die week iets van zijn geboer gezegd of durven zeggen, want voor je het weet draait zoiets op ruzie uit. Eigenlijk word je er cultuurpessimistisch van. Ik had trouwens gewoon last van hen. Had ik er wél wat van moeten zeggen?

Landgenotenhater

Beste Landgenotenhater,

Onbeschaamde en ordinaire toeristen zijn geen exclusief Nederlands fenomeen. De Engelsen en Duitsers kunnen er ook wat van. U en de anderen in het appartementencomplex hadden pech met dit Nederlandse stel. Het laten van boeren is vervelend gedrag (maar zijn vrouw is uiteindelijk meer te beklagen dan u – over een paar maanden lacht ze daar denk ik niet meer om). Uw belangrijkste klacht is dat ze de hele nacht onder uw balkon zaten te kletsen. Zodat u uit uw slaap werd gehouden? Als dat zo was, als er kortom teveel lawaai bij te pas kwam, had u er wat van kunnen zeggen (eventueel via de bedrijfsleider, als u bang voor uw benedenbuurman was). Tussen 12 en 8 heeft een mens recht op een ongestoorde nachtrust. Klagen over het laten van boeren heeft geen zin. Het is vreselijk ongemanierd, maar het onttrekt zich aan uw invloed. Kritiek hebben op de ‘domme dingen die het stel debiteerde’ heeft ook geen zin. Mensen kunnen kletsen wat ze willen. Lawaai, daar gaat het om. Dat had u niet hoeven slikken.

Artikelen in Buren, Reizen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan