Spring naar inhoud


Loyaliteitsconflict

Beste Beatrijs,

Goede vrienden van mij zijn onlangs na een huwelijk van tien jaar uit elkaar gegaan. Hij bleek verliefd te zijn geworden op een ander. Zijn – inmiddels – ex-vrouw is er kapot van. Ik voel erg met haar mee, maar wil wel graag vrienden blijven met allebei.

Nu was ik vorige week op een feestje en liep hem en zijn nieuwe partner tegen het lijf. Tot mijn plezier, want ik had hem al tijden niet gezien. Alleen die vriendin… Ze leek me een aardige vrouw, en ze zagen er erg gelukkig uit samen. Toch weerhield iets me ervan om enthousiast met haar kennis te gaan maken: ik voelde het als verraad tegenover zijn ex-vrouw, mijn vriendin.

Volgende week is hij jarig en ik ben uitgenodigd. Wat moet ik doen? Ontkom ik dan toch niet aan partij trekken?

Loyaliteitsconflict

Beste loyaliteitsconflict,

Zoals bij een bominslag in huis zullen zij die een serieuze echtscheiding meemaken hun leven voortaan verdelen in voor en na de explosie. Ook de materiële en immateriële bezittingen zullen moeten worden verdeeld. Ex-partners hebben hun handen vol aan het ontwerpen van verdeelsleutels voor financiën, huisraad en bovenal de kinderen. De rest van de levende have (familie en vrienden) wordt geacht de agenda van potentiële onenigheid niet extra te belasten, maar zelf een keus te maken. Als vuistregel voor de wijdere sociale kring geldt dat iedereen die vóór de verbintenis bij de een hoorde ook weer aan diezelfde persoon toevalt, op dezelfde manier als in het huwelijk ingebrachte bibelots, stripboeken en cd’s weer teruggaan naar de oorspronkelijke eigenaar.

Vrienden van het ex-echtpaar kunnen wel van plan zijn zich niet van de wijs te laten brengen door een futiliteit als een scheiding, maar men kan geen wijn drinken uit een gebroken glas. Van een echtpaar, gescheiden of niet, is er altijd een van de twee, die u het meest na staat, bij wie u zich het meest betrokken voelt. Daar ligt uw prioriteit. Dit betekent niet dat u niet naar feestjes van ‘die ander’ zou mogen, of dat u koel tegen diens nieuwe partner zou moeten doen. Er zijn vele gradaties van vriendschap mogelijk en intimiteit valt goed te doseren.

Artikelen in Vreemdgaan, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan