Spring naar inhoud


Logé consumeert te veel

Beste Beatrijs,

Eens per zoveel maanden komt een vriend van mij een weekend logeren. Erg gezellig, alleen eet en drinkt hij alles op. Zet ik een fles cognac neer of een schaal snoep op tafel, hopla weg. Ontbijt: melk, brood, fruit, het wordt allemaal met smaak tot de laatste kruimel verorberd. Ik erger me heimelijk aan zijn mateloosheid, zo van: het is gratis, dus eten en drinken we zoveel we maar kunnen. Anderzijds schaam ik me ook wel voor die gedachte. Ik vind gastvrijheid belangrijk en het is ook niet zo dat ik het niet kan betalen.

Mijn vriend consumeert te veel

Beste Mijn vriend,

Een hele fles cognac? Misschien moet u na een of twee glaasjes zeggen: ‘’t Is mooi geweest, we gaan slapen.’ Maar voor de rest – hoeveel kan een mens verstouwen bij de maaltijden? Een koe en een kalf, en een heel paard half, een os en een stier, zeven tonnen bier, een schip vol rapen en een kerk vol schapen (en nog kon Gijs van de honger niet slapen).

Uw vriend blijft niet langer dan een weekend. U kunt de extra kosten betalen. Hij geniet van het hem voorgeschotelde eten en drinken. Gastvrijheid betekent: ik zorg ervoor dat je het prettig hebt en dat het je aan niets ontbreekt. U houdt zich aan deze conventie en uw vriend doet uw gastvrijheid eer aan. Wat is nu eigenlijk het probleem?

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. charlotte bakker schrijft

    06/01/2012 Als men zich ergert aan iemand die mateloos drinkt en eet en hopla alles is in een keer weg en wil op de kosten besparen van de supermarkt, dan is er een simpele maar zeer voor de hand liggende oplossing.Nodig deze persoon niet meer uit en je bent van alles in keer verlost. Geen geren meer naar de supermarkt en geen ergernissen meer. Men moet wel maat weten te houden als men ergens te gast is, gedachteloos alle koekjes van de schaal smikkelen zal je nergens in dank worden afgenomen. Dan kan men beter naar een hotel gaan met buffet.

  2. Richard schrijft

    Ik ben het eens met Charlotte. Is hetzelfde als je aan tafel drie keer opschept zonder te vragen of iemand anders ook nog wil. Als je te gast ben matig je je een beetje. Gastheer kan ook zelf cognac inschenken, het is immers niet gepast als gast zelf de kasten te openen op zoek naar de alcohol…

  3. Ton schrijft

    Ik denk dat Beatrijs’ reactie prima is. Sommige mensen eten nu eenmaal meer dan anderen, hebben een snellere stofwisseling. Ik zou het ook vreselijk vinden als mijn gasten met een hongergevoel weggaan. Soms maak ik inderdaad mee dat het voorgeschotelde aan de weinige kant is, misschien een groter diner voorschotelen?Sommige HTML is toegestaan