Spring naar inhoud


Lener blijft in gebreke

Beste Beatrijs,

Meer dan een jaar geleden heb ik een goede vriend een cd uitgeleend die ik zelf cadeau had gekregen. Ik was zo enthousiast over de muziek, dat ik die graag wilde delen. Na een paar maanden informeerde ik of ik de cd terug kon krijgen. Maar mijn vriend liet het afweten, ondanks herhaald aandringen. Mij bekroop het gevoel dat hij niet eens actief zocht naar het schijfje. Mijn verzoeken werden dringender, ik wilde een eind aan deze kwestie. En ik was geïrriteerd door zijn laksheid.

Deze week vond ik een envelop in de brievenbus met mijn cd erin. Dat wil zeggen: niet mijn cd, maar een nieuwe die door hem was aangeschaft. Ik voel nu de sterke neiging dit troostschijfje terug te geven. Ik wil namelijk mijn eigen exemplaar terug. Ik baal ervan dat daar zo onachtzaam mee is omgegaan.

Ik wil geen substituut!

Beste Ik wil geen substituut,

Uw vriend is die cd natuurlijk kwijtgeraakt of heeft hem doorgeleend. Met geleende spullen wordt vaak slordiger omgesprongen dan met het eigen bezit. Geleende voorwerpen die kapot of verloren raken moeten worden vervangen door een nieuw exemplaar. Wat dat betreft heeft uw vriend zich netjes aan de uitleenconventies gehouden, al ging er wel veel tijd overheen en was het vervelend voor u om te moeten aandringen.

In het algemeen wordt aan massaal geproduceerde gebruiksvoorwerpen zoals boeken, cd’s, dvd’s, geen persoonlijke, emotionele waarde toegekend. Een geërfde halsketting of antieke soepterrine heeft voor de eigenaar een unieke waarde en is daardoor onvervangbaar. Dat geldt niet voor een cd. Of je nu het ene of het andere schijfje opzet, de muziek klinkt hetzelfde. Idem dito met boeken. Kennelijk heeft deze specifieke cd een bijzondere emotionele waarde voor u, omdat u hem bij een gedenkwaardige gelegenheid van een geliefde hebt gekregen. In dat geval had u hem niet moeten uitlenen! Een boek dat uniek is geworden door een persoonlijke opdracht of door eigen aantekeningen in de marge kun je ook maar beter niet uitlenen. Maar vervangbare spullen mogen vervangen worden, dus aan die verplichting is voldaan. Wel kunt u bij uw vriend navragen wat er precies is misgegaan met de oorspronkelijke cd. Misschien vindt hij hem nog eens, en dan kunt u ruilen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan