Spring naar inhoud


Zie af van ‘Reply to all’

Beste Beatrijs,

Het valt mij op dat mensen steeds vaker e-mailtjes die zijn gericht aan een grote groep beantwoorden met een mail ‘aan allen’. Een voorbeeld: op het werk mailt iemand aan alle 100 collega’s: ‘wie heeft mijn gsm-oplader meegenomen?’ Bij zo’n vraag kan ik me nog iets voorstellen. Anders ligt dat voor de 15 antwoorden die volgen, grotendeels grappig bedoeld, die ik ook weer moet bekijken en wissen. Moet ik een vlammende mail schrijven (voor een keer dan ‘aan allen’), waarin ik vraag of men mij niet meer wil lastigvallen? Of moet ik gelaten accepteren dat dit er nu eenmaal bij hoort?

Laat me met rust!

Beste Laat me met rust,

‘Reply to all’ is inderdaad een irritante functie, wanneer die klakkeloos wordt toegepast. Hetzelfde geldt voor overbodige cc’s. Het legt extra druk op het toch al uit zijn voegen barstende e-mailverkeer. De functie zou alleen gebruikt moeten worden, wanneer de inhoud van de mail ook echt relevant is voor iedereen. Dat is bijna nooit het geval.

Het is lastig om een groep mensen zo ver te krijgen om overbodig en irritant gedrag achterwege te laten. Er blijven altijd sukkels die per ongeluk op ‘reply to all’ drukken in plaats van op ‘reply to sender’, en je houdt ook altijd mensen die denken dat de grap die zij maken leuk genoeg is voor het hele kantoor. Ik vrees kortom dat het schrijven van een vlammende oproep aan allen om hiermee op te houden weinig zin heeft. U kunt het natuurlijk altijd proberen, als het u te dol wordt, maar reken niet op succes. Het simpelste is om alle reply’s op een massa-missive die uw mailbox binnenstromen als spam te behandelen: onmiddellijk deleten zonder ze zelfs maar te openen.

Artikelen in Internet en e-mail.


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Cv-tje schrijft

  Just say “do not reply to all” and press the ‘Reply to all’ button. :-)

 2. Joris schrijft

  In GMail (wellicht ook andere e-mailprogramma’s) is een ‘mute’-knop te vinden, waarmee een mailbericht en alle daaropvolgende antwoorden worden genegeerd, tenzij een antwoord alleen aan u is gericht. Deze functie komt goed van pas bij dit soort situaties.

 3. geen cc schrijft

  Een idee is om alle inkomende mails waar uw adres in de cc staat te filteren naar een aparte map en slechts 1 keer per dag of per week te bekijken (ik kende zelfs iemand die ze automatisch wiste).

 4. Martijn schrijft

  Help zelf mee en stuur dit soort (ik ben verhuisd, ik ben iets kwijt, ik wil iets weten) mails met BCC:. Dan wordt alleen de afzender gespamd :)Sommige HTML is toegestaan