Spring naar inhoud


Doorstuurmails

Beste Beatrijs,

Van de week was het weer raak. Ik kreeg een e-mail van een kennis, die bij opening een kettingbrief bleek te zijn. Deze keer ging het om een Braziliaans jongetje dat een harttransplantatie nodig had, en of ik de e-mail maar door wilde sturen naar iedereen in mijn adressenbestand. Of het nu om virus-waarschuwingen gaat, of moppen, of het verzamelen van ‘handtekeningen’ voor het een of andere goede doel, ik ben elke keer weer hevig teleurgesteld als iets wat eruit ziet als een persoonlijk mailtje irritante onzin bevat. Die ik tot overmaat van ramp geacht word door te sturen. Hoe kan ik verschoond blijven van deze ongewenste e-mails?

Gesteld op netiquette

Mensen die er niet over zouden piekeren om per ouderwetse post aangekomen kettingbrieven door te sturen naar vijf van hun kennissen, gaan vaak wel degelijk in op soortgelijke verzoeken die hen per e-mail bereiken. Waarom ze dat doen is mij een raadsel. Misschien zijn ze blij dat ze eindelijk eens de functie ‘send to all’ kunnen gebruiken. Misschien voelen ze zich belangrijk of rechtschapen, wanneer ze kunnen laten zien dat ze de goede mentaliteit bezitten (tegen onrecht in de wereld). Misschien denken ze een ander echt een plezier te doen met een mop of een geestige anecdote. Al moet hierbij worden aangetekend dat ze het niet in hun hoofd zouden halen om dezelfde geadresseerde op te bellen met de mededeling: ‘Ik weet een leuke mop, zal ik hem vertellen?’

Ik vrees dat de enige reden voor het sturen van rondzend-e-mails gelegen is in het feit dat het zo makkelijk is. Een, twee klikken met de muis en je hele adressenbestand weet weer dat je niet ligt te vegeteren in je schulp, maar wel degelijk een partijtje meeblaast op het internet. Jammer alleen dat de inhoud van de rondzendberichten zo niksig is. De goedbedoelde viruswaarschuwingen slaan nergens op. Erger nog ze vertonen alle kenmerken van hetgeen ze proberen te bestrijden: de waarschuwing is zelf het virus – als iedereen zich aan de instructies houdt en met exponentiële ijver het non-bericht gaat zitten doorsturen, slaat het internet pas goed op tilt.

Achter ketting-smeekbedes om geld voor goede doelen of achter fantastische aanbiedingen om zelf rijk te worden verschuilen zich oplichters of tenminste mensen die uw tijd stelen met onbenulligheden. Een als persoonlijk bericht vermomde rondzend-e-mail is bedoeld voor honderden ogen. Van vrienden, kennissen of zakenrelaties verwacht men iets toegespitsts – geen reclamefolders, geen dubieuze geldinzamelingsacties, geen flauwe kantoorhumor, geen diffuze circulaires. Het enige bericht dat een rondzend-e-mail rechtvaardigt is een adreswijziging.

Wie zich erg kwaad maakt, kan ‘Reply to All’ boven de kettingbrieven tikken en het geheel met alle 984 eerder aangeschreven e-mailadressen per kerende mail terugsturen. Dit is wat je noemt een Gebaar. Niet dat u zich geliefd zal maken met deze actie. Waarom die lichtgeraaktheid? zal de gepikeerde zender die zich van geen kwaad bewust was naar u terugmailen. U kunt een bericht toch gewoon deleten, als het u niet bevalt? En dat is ontegenzeggelijk waar, maar soms verdient een irritante speldenprik een irritante speldenprik terug. Laten ze hun junkmail bij zich houden.

Artikelen in Internet en e-mail, Vrienden en kennissen.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. J. A. Torroella, Spanje schrijft

    Uw artikel schiep ruimte in hart en op harde schijf.
    Dank.



Sommige HTML is toegestaan