Spring naar inhoud


Kopers laten op zich wachten

Beste Beatrijs,

Via Marktplaats verkoop ik regelmatig spullen waar ik vanaf wil: boeken, kinderkleding of een kinderfiets die nog in prima staat is. Het valt mij op dat bieders een bepaalde vrijblijvendheid hanteren waar ik moeite mee heb. Ze doen een bod, maar een reactie op mijn acceptatie van hun bod of tegenbod blijft vervolgens uren – of zelfs dagen – uit. Omdat ik het wel zo eerlijk vind om de eerste bieder de kans te geven om akkoord te gaan of een tegenbod te doen, reageer ik niet op andere bieders. Ik ben benieuwd of er ook voor handelen via Marktplaats een zekere etiquette geldt en hoe lang je een bieder de tijd dient te geven om te reageren, alvorens de (in dit geval) fiets aan een andere bieder te verkopen.

Etiquette op Marktplaats

Beste Etiquette op Marktplaats,

Op Marktplaats geldt net als in de hele tweedehands-spullen-branche de regel ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt.’ Als iemand belangstelling toont, kunt u een afspraak maken over de prijs en het tijdstip, waarop hij het ding komt ophalen. Bij voorkeur zo snel mogelijk. Tot die tijd reserveert u het ding voor de belangstellende koper. Maar zolang er geen overeenkomst is over de prijs gecombineerd met een concrete ophaalafspraak, bent u een belangstellende niets verplicht. Wanneer iemand anders zich meldt met een goed bod en meteen langs wil komen, kunt u daarop ingaan. Dit gebeurt zo, omdat de ervaring leert dat op Marktplaats veel mensen belangstelling tonen voor spullen en hier vervolgens geen gevolg aan geven. Het staat de verkoper te allen tijde vrij om het ding te verkopen aan de eerste die wil langskomen met genoeg geld.

Artikelen in Internet en e-mail, Zakelijke relaties.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marlies schrijft

    Mijn ervaring met Marktplaats is dat je vaak niet kunt uitgaan van redelijkheid. De weg van het minst gedoe is om een vaste prijs voor iets te vragen. Accepteer de eerste persoon die het bedrag hiervoor wilt betalen en met een concreet voorstel voor een afspraak komt.

  2. Wil schrijft

    Zoals Beatrijs zegt: “Wie het eerst komt, het eerst maalt.” Een bod op Marktplaats is geen aankoopverplichting. Bovendien wil je zo snel mogelijk de goederen verkopen. Als iemand echt interesse heeft in jouw spullen dan regelen ze wel dat ze het ook snel komen ophalen. Er is dus geen enkele reden om te wachten op kopers die veel te laat of niet meer reageren.

  3. Peer schrijft

    Een ervaren Marktplaatsgebruiker vertelde me ooit dat concurrerende verkopers, met name professionele, een onheus (hoog) bod doen om je verkoop te blokkeren. Hoe langer de verkoop duurt, hoe verder je advertentie wegzakt. Met mijn eigen verkoop van gebruikte doch vrij kostbare rookgasafvoerpijpen, leek ik daar inderdaad ook last van te hebben. Steeds als men niet binnen twee dagen afkwam, verwijderde ik direct zo’n bod. Het is graag of niet. Eerst komt, eerst maalt is eerlijk en het schiet lekker op.Sommige HTML is toegestaan