Spring naar inhoud


De nadelen van vlees bespreken

Beste Beatrijs,

Een aantal jaar geleden zijn wij gestopt met vlees eten uit gezondheidsoverwegingen, om het milieu niet onnodig te belasten en om dierenleed te voorkomen. Als mijn vrouw en ik bij familie logeren of we gaan met vrienden een weekendje weg, valt me op hoeveel vlees er voor de avondmaaltijd wordt ingeslagen, hoe er gedachteloos dikke lagen vleeswaar op het brood gaan of dat er bij de borrel standaard worst wordt geserveerd (gelukkig zijn er ook vegetarische alternatieven voor ons). Graag zou ik vrienden en familie bewust willen maken van de gevolgen van hun ongeremde vleesconsumptie. Aan de andere kant wil ik niet als een zedenpreker overkomen. Hoe kunnen we dit onderwerp bespreken zonder de relatie met onze dierbaren op het spel te zetten?

Andermans vleesconsumptie

Beste Andermans vleesconsumptie,

Ik raad u aan om het te laten zitten. Vegetarisch eten is een prima levenshouding, maar vlees eten is nog steeds legaal. Uw vrienden en familie zullen niet onder een steen hebben geleefd en ongetwijfeld op de hoogte zijn van de maatschappelijke discussie over klimaat, milieu en dierenwelzijn. Daar is genoeg over te doen in de media. U vertelt hen niets nieuws als u hun aandacht vestigt op de nadelige aspecten van vlees eten. Het is uw taak niet om hen op het goede pad te brengen. Als u hen ter verantwoording roept over hun kwalijke eetpatroon, dwingt u hen tot een discussie, waarin zij zichzelf zullen rechtvaardigen, al was het maar met het schamele argument: ‘Ik vind het gewoon lekker!’ De meeste mensen vinden het vervelend om moreel ter verantwoording te worden geroepen over zaken die zij zien als hun eigen legitieme keuze. Ze voelen zich aangevallen en dat komt de sfeer niet ten goede. Erger nog: ze graven zich des te hardnekkiger in hun eigen positie in.

Wanneer vrienden en familie bij u komen eten, kunt u hen een top heerlijke, zuiver vegetarische maaltijd voorzetten. Gewoon om te laten zien: zo kan het ook. Wie weet laat uw praktijkvoorbeeld toch ergens een zaadje ontkiemen.

Artikelen in Eten en drinken.

Gelabeld met , , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heni schrijft

  Jullie laten al zien dat het ook anders kan en bovendien wordt er rekening met jullie gehouden, dat is genoeg.
  Het meest ergerlijke dat mensen die zelf ergens voor gaan kunnen doen is anderen erop aanspreken als zij niet hetzelfde doen.
  Er zijn zoveel dingen die in aanmerking komen voor verbetering, vast ook wel in jullie leven, maak er een sport van daar aandacht aan te besteden.
  Keer uw kritiek eens om: let eens op of er bij uw familieleden en in uw vriendenkring niet ook zaken zijn die zij anders (beter) doen dan jullie, dat is een stuk positiever dan letten op dat ene aspect waar jullie mee bezig zijn.

 2. Lilith schrijft

  Ik ben flexitarïer, maar ik herken het helemaal, ik zie mensen uit mijn buurtgroep allerhande bakken met vlees binnenhalen, die erna vaak over-de-datum weer in de prullenbak verdwijnen.
  Of ze gooien het na enkele happen weg, omdat ze ‘genoeg hebben’ en maken erna een nieuw pakje vlees open. Verspilling ten top. Twee keer per week is meer dan genoeg.
  Toen heb ik op een dag 3-4 Vega-saucijzenbroodjes gekocht en heb ik tijdens de buurtmeeting gevraagd wie er eentje wilde. “Ik doe die van mij even in de oven”, zei ik toen.
  Binnen 5 minuten rook de hele kamer naar saucijzenbroodjes. Toen wilden ze wel proeven. En uiteindelijk zijn alle broodjes opgegeten, waarna alle “eters” zeiden; ‘Goh, dat was lekker! Heb je er nog meer? Het smaakt gewoon naar saucijs!’
  Dus vooral meenemen als snack, als tussendoortje en desnoods serveer je het als vega-snack, voor bij hun vlees. (Je zit echt vol na zo’n broodje, dat scheelt weer een kip.)

 3. Jelle schrijft

  Prima advies van Beatrijs. Ik heb zelf ook vegetarische vrienden die mij geregeld via WhatsApp allerlei vegapropaganda toesturen. Ik erger mij hier wild aan: ik voel mij onder druk gezet en gemanipuleerd.

  Mind you: als ze komen eten, krijgen ze van mij een prima maal zonder vlees (meestal eten wij dan ook vega) en ik ben zeker geen hardcore carnivoor. Maar ik heb gewoon geen zin om me de les te laten lezen. Dat werkt als een lap op een rode stier. Wat ik eet, is mijn beslissing.

 4. Henna schrijft

  Inderdaad zijn bekeringsneigingen heel irritant. Vegetarisme is trouwens niet voor iedereen geschikt: ben twintig jaar vegetariër geweest en daar slap, lusteloos en verzwakt uitgekomen.
  Na de eerste biefstukjes kwamen eigen kracht, levenslust en karakter weer terug en nu flexitariër. Dat geldt ook voor sommige kinderen, die soms wat vlees nodig hebben, wat ouders ook beweren. Bekritiseren van vrienden zet de deur open voor afscheid.



Sommige HTML is toegestaan