Spring naar inhoud


De nadelen van vlees bespreken

Beste Beatrijs,

Een aantal jaar geleden zijn wij gestopt met vlees eten uit gezondheidsoverwegingen, om het milieu niet onnodig te belasten en om dierenleed te voorkomen. Als mijn vrouw en ik bij familie logeren of we gaan met vrienden een weekendje weg, valt me op hoeveel vlees er voor de avondmaaltijd wordt ingeslagen, hoe er gedachteloos dikke lagen vleeswaar op het brood gaan of dat er bij de borrel standaard worst wordt geserveerd (gelukkig zijn er ook vegetarische alternatieven voor ons). Graag zou ik vrienden en familie bewust willen maken van de gevolgen van hun ongeremde vleesconsumptie. Aan de andere kant wil ik niet als een zedenpreker overkomen. Hoe kunnen we dit onderwerp bespreken zonder de relatie met onze dierbaren op het spel te zetten?

Andermans vleesconsumptie

Beste Andermans vleesconsumptie,

Ik raad u aan om het te laten zitten. Vegetarisch eten is een prima levenshouding, maar vlees eten is nog steeds legaal. Uw vrienden en familie zullen niet onder een steen hebben geleefd en ongetwijfeld op de hoogte zijn van de maatschappelijke discussie over klimaat, milieu en dierenwelzijn. Daar is genoeg over te doen in de media. U vertelt hen niets nieuws als u hun aandacht vestigt op de nadelige aspecten van vlees eten. Het is uw taak niet om hen op het goede pad te brengen. Als u hen ter verantwoording roept over hun kwalijke eetpatroon, dwingt u hen tot een discussie, waarin zij zichzelf zullen rechtvaardigen, al was het maar met het schamele argument: ‘Ik vind het gewoon lekker!’ De meeste mensen vinden het vervelend om moreel ter verantwoording te worden geroepen over zaken die zij zien als hun eigen legitieme keuze. Ze voelen zich aangevallen en dat komt de sfeer niet ten goede. Erger nog: ze graven zich des te hardnekkiger in hun eigen positie in.

Wanneer vrienden en familie bij u komen eten, kunt u hen een top heerlijke, zuiver vegetarische maaltijd voorzetten. Gewoon om te laten zien: zo kan het ook. Wie weet laat uw praktijkvoorbeeld toch ergens een zaadje ontkiemen.

Artikelen in Eten en drinken.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Heni schrijft

    Jullie laten al zien dat het ook anders kan en bovendien wordt er rekening met jullie gehouden, dat is genoeg.
    Het meest ergerlijke dat mensen die zelf ergens voor gaan kunnen doen is anderen erop aanspreken als zij niet hetzelfde doen.
    Er zijn zoveel dingen die in aanmerking komen voor verbetering, vast ook wel in jullie leven, maak er een sport van daar aandacht aan te besteden.
    Keer uw kritiek eens om: let eens op of er bij uw familieleden en in uw vriendenkring niet ook zaken zijn die zij anders (beter) doen dan jullie, dat is een stuk positiever dan letten op dat ene aspect waar jullie mee bezig zijn.Sommige HTML is toegestaan