Spring naar inhoud


Katten stelen eten

Beste Beatrijs,

Na jaren, waarin onze buren onze twee katten naar binnen lokten en bijvoerden met stukken kaas en worst (we hebben herhaaldelijk gevraagd om dit níet te doen, omdat het erg ongezond is voor katten), is de stemming omgeslagen. Inmiddels stelen onze katten geregeld eten bij de buren. Zodra de temperatuur een beetje oploopt, laten zij hun keukendeur de hele dag open staan. Op het aanrecht ligt vaak vlees of vis te ontdooien, of staat een kaasplank klaar. Wij hebben een kat al eens voor een paar honderd euro laten opereren, omdat hij een rolladenetje had opgegeten, en we compenseren de buren tot nu toe steeds voor hun geleden verliezen, maar het begint ons behoorlijk te ergeren en bij hen wordt de stemming er ook niet beter op. Een kat kun je niet trainen om bepaalde huizen te vermijden, zeker niet wanneer ze jarenlang zijn bestookt met versnaperingen. Wat te doen?

Jattende katten

Beste Jattende katten,

Het is in de eerste plaats eigen schuld van uw buren, als uw katten hun huis binnendringen. Ze hadden ze nooit mogen binnenlaten en bijvoeren! Enfin, veel katten hebben zo’n aanmoediging niet nodig om alsnog andermans huis binnen te lopen. Wat u kunt doen is tegen de buren zeggen dat ze beter geen diepvries eten op het aanrecht kunnen laten ontdooien – ontdooien moet altijd vanaf de avond tevoren in de ijskast zelf gebeuren, anders gaat het te snel en is er kans op bederf. Afgezien daarvan kunnen ze natuurlijk beter hun achterdeur niet de hele dag open laten staan, als ze niet zelf in de keuken zijn. Een andere mogelijkheid is om een klein haakje op de keukendeur te plaatsen – niet meer dan vier centimeter, klein genoeg dat er geen kattenkop doorheen kan. Op die manier krijgen de buren wel frisse lucht in hun keuken, maar geen katten. Bespreek deze optie met de buren en leg hun nogmaals uit dat u uw katten onmogelijk kunt trainen om niet in andere huizen naar binnen te gaan.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


12 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heni schrijft

  Katten stelen niet, deze buren hebben ze geleerd dat ze altijd voedsel bij ze krijgen en nu doen ze moeilijk omdat de katten deze trend blijven volgen. Nogal naïef. Ze luisterden zelf niet naar de waarschuwingen, het is hun eigen schuld. Dit is verkeerd aangeleerd gedrag en dat krijg je er na jaren niet meer uit. De buren zullen zich dus moeten aanpassen en ze mogen ook niet verwachten dat de schade telkens vergoed zal worden. Dus inderdaad geen etenswaren meer op het aanrecht of ergens anders en als het een probleem is dat de katten in huis komen de deur dicht of op een kier houden. Ik heb heel lang poezen gehad, echte buitendieren, maar ze kwamen nooit bij buren in huis en andersom hun poezen ook niet bij mij. Terwijl de deuren en ramen vaak genoeg open waren. Het is dus niet zo dat ze zomaar andermans huis binnengaan. De buren zullen het boetekleed aan moeten trekken, ze hebben het zelf veroorzaakt. Als het redelijke mensen zijn is een goed gesprek een prima optie. Zo niet, dan zal het een stressvolle situatie blijven.

 2. Wil schrijft

  Het is wel mogelijk om katten te trainen om niet in andere huizen te komen. Je doet dat door jouw katten niet zonder toezicht buiten te laten. Wij hebben 3 katten die alleen buiten komen als wij ook buiten zijn en wij kunnen zorgen dat ze niet naar de buren gaan. Inmiddels “weten” onze katten dat ze in onze tuin moeten blijven anders moeten ze voor straf naar binnen.
  Mensen met honden schoppen hun huisdier ook niet zomaar de straat op zonder toezicht, waarom vinden “kattenliefhebbers” het dan heel normaal om de buren op te zadelen met de lasten van hun huisdier?

 3. Marieke van der Lugt schrijft

  Het is asociaal om je kat vrij rond te laten lopen. Hij kan een (bijna)ongeluk veroorzaken, zelf aangereden worden, (beschermde) vogels en andere dieren belagen, uitwerpselen kunnen miskramen veroorzaken en nog meer narigheid veroorzaken.

 4. Mar schrijft

  Het verbaast mij dat de katten nog leven na al die jaren kaas en worst te hebben gegeten.
  Het is het proberen waard om het advies op te volgen en mocht dit niet lukken lijkt het mij beter ze proberen binnen te houden of een ren te bouwen.

 5. Hans schrijft

  Ik zou toch ook graag de mogelijkheid genoemd zien om je kat gewoon binnen te houden…, het zijn jouw huisdieren, daar hoef ík geen last van te hebben!

 6. Mieke schrijft

  Het is vreemd dat de briefschrijver zich ergert en de verantwoordelijkheid bij de buren legt terwijl het zijn eigen katten zijn en hij daarvoor de verantwoording op zich hoort te nemen. Juridisch gezien geen goed advies van Beatrijs. De eigenaar moet maatregelen nemen zodat de katten alleen op eigen terrein blijven engelen overlast meer kunnen veroorzaken. Tuin afzetten, katten alleen onder begeleiding of aangelijnd buiten.

 7. Alisa schrijft

  Afgezien van de wreedheid jegens katten om ze niet vrij naar buiten te laten – alleen speciaal gefokte raskatten verdragen het om opgesloten te zijn – is er nog een andere reden waarom er katten vrij buiten zijn. Daar is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ze bestrijden plagen. Laat alsjeblieft niet-kattenliefhebbers toch maar blij zijn met het beetje overlast dat vrijlopende katten geven, want als er geen vrijlopende katten zijn in een buurt, dan worden je tuin, én je huis binnen drie jaar helemaal overgenomen door de muizen en de ratten.

 8. Wouter schrijft

  Katten zijn geen dieren die altijd binnen moeten zitten, dan kunnen ze onmogelijk hun natuurlijk gedrag uiten. Doe dat dus niet, katten hebben vrijheid nodig. Je tuin zo afpalen dat ze er niet uit kunnen kan eventueel, maar alleen als het een grote tuin is. Dat katten de vrijheid hebben in de buurt van hun woning is normaal, en ook dat ze af en toe een vogeltje vangen, dat is deel van hun natuurlijk gedrag. Ze vangen trouwens ook ratten, muizen, duiven en ander ongedierte dus aan hun jachtgedrag zitten ook nuttige kanten. Kattenpoep die hier en daar gelegd wordt is een ongemak maar geen reden om alle katten tot een binnenleven te veroordelen. Een klein apparaatje in de tuin dat een hoog geluid afgeeft werkt prima als afweermiddel, zo zijn we afgekomen van een kat die altijd onder de schommel poepte .

 9. J. schrijft

  Geef de buren een hordeur cadeau. Zo eentje met gaas. Met een haakje zodat de katten hem niet open krijgen. Hebben de buren wel frisse lucht in de keuken maar geen katten die verkeerde dingen eten. Iedereen blij.

 10. Anna schrijft

  Het wetenschappelijk onderzoek waar Alisa naar verwijst (bron?) verbaast me; het recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat huiskatten veel schade aanbrengen aan de natuur, en dat de eigenaar aansprakelijk is wanneer de kat vogels en andere beschermde diersoorten doodt. Het is belachelijk dat veel mensen het accepteren dat katten moordend en poepend hun gang gaan, maar dat van geen enkel ander dier zouden accepteren. Er zijn simpelweg teveel katten in een te klein gebied, zonder natuurlijk vijanden die de kattenpopulatie in toom zouden kunnen houden. Verplicht sterilisern/castreren, vergunning voor het hebben van een nieuwe kat, en in ieder geval ’s avonds en ’s nachts verplicht binnenhouden zou al veel uitmaken.
  Zie https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/persberichten/katten-moeten-binnen-blijven

 11. Alex schrijft

  De discussie is inmiddels een beetje off topic, en daar lever ik graag nog een bijdrage aan. In veel volksbuurtjes waar mensen dicht op elkaar wonen ligt er veel afval op straat en bij de woningen, waar muizen en ratten op afkomen. In mijn wijk is dat zo, en toen ik muizen in mijn (slecht geïsoleerde huur-)huisje kreeg, heb ik een kat genomen. De grap is dat ie geen muis vangt, al zit die naast hem (laat staan een vogel, beste natuurliefhebbers annex kattenhaters…). Maar door zijn aanwezigheid en geur in huis ben ik wel van de muizen af.
  De katten (met meer jachtinstinct) van verschillende buren vangen dagelijks wèl twee tot vier muizen… Dus ja, natuurlijke plaagbestrijding. Ik moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als wij hier geen katten meer zouden hebben rondlopen. Dan maar iets beter opletten met open deuren en ramen!
  (En, tegen de buren van de briefschrijver: nóóit de katten van anderen voeren…!)

 12. Antoinet schrijft

  Ik ben het geheel oneens met Beatrijs in het geval van de jattende katten. Mevrouw moet tegen haar buren gaan zeggen dat ze geen vlees of vis mogen laten ontdooien in de keuken. En ze mogen de keukendeur niet open laten staan. En ze moeten een haakje van 4 cm op de keukendeur plaatsen. Kortom de buren moeten van alles doen en regelen. Terwijl mevrouw van de katten niets hoeft te doen. De omgekeerde wereld is dat. Mevrouw van de katten moet haar tuin zo afsluiten dat haar katten niet bij anderen kunnen komen. Dan heeft geen enkele buur meer last van haar katten en zij weet ook precies wat ze wel en niet eten.Sommige HTML is toegestaan