Spring naar inhoud


Onverwacht meer gasten

Beste Beatrijs,

Een tijdje geleden werden mijn partner en ik door vrienden die we lang niet gezien hadden, uitgenodigd om te komen eten. We gingen enthousiast op die uitnodiging in. Het begintijdstip dat ze voorstelden vonden we aan de late kant, omdat we ’s avonds ook nog helemaal terug moeten reizen. Toen ik vroeg of het iets eerder kon, was dat geen probleem, maar ze bleken het nog wel even te moeten overleggen met een ander stel dat ze uitgenodigd hadden. Wij kennen dat stel eigenlijk niet, alleen van vluchtig contact op een enkel feestje bij onze vrienden. We waren niet blij met deze onverwachte uitbreiding van het gezelschap, maar hebben er niets over gezegd. Uiteindelijk bleken de andere gasten verhinderd te zijn. Mag je volgens de etiquette mensen uitnodigen zonder erbij te zeggen dat er nog andere gasten komen? En hadden wij duidelijk kunnen maken dat we dit niet leuk vonden?

Liever met z’n vieren

Beste Liever met z’n vieren,

Voor een etentje mogen mensen uitnodigen wie ze willen. Het tafelgezelschap hoeft niet beperkt te blijven tot één stel vrienden – daar mogen best anderen bij. Soms doen gastgevers dit, omdat ze het een en ander hebben in te halen op het gebied van vrienden uitnodigen, en dat gaat sneller, wanneer ze er een paar tegelijk vragen. Het gebeurt in ieder geval in de verwachting dat de uitgenodigde gasten (of ze elkaar nu een beetje kennen of helemaal niet) het goed met elkaar zullen kunnen vinden en dat iedereen een gezellige avond heeft.

Er is geen regel dat gastgevers van tevoren moeten aankondigen ‘wie er nog meer uitgenodigd zullen worden’ – dat kunnen gastgevers naar eigen inzicht meedelen of in het midden laten. Hieruit volgt dat gasten die wel te horen krijgen wie er nog meer aanwezig zullen zijn, hier geen bezwaar tegen kunnen maken (tenzij in urgente gevallen, bijvoorbeeld een vete), want daarmee zouden gastgevers voor het hoofd worden gestoten. Vertrouw erop dat uw vrienden niet als een kip zonder kop te werk gaan, maar dat ze weten wie er bij elkaar passen. Als u uw vrienden meer privé zonder anderen erbij wil spreken, kunt u hen altijd apart bij u thuis uitnodigen.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. MS schrijft

    Ik wist niet eens dat dat een mogelijk probleem zou kunnen zijn. Wij nodigen regelmatig meerdere mensen/stellen uit voor een etentje, zonder permissie te vragen.. Persoonlijk vind ik het juist leuk als ik ergens kom en er zijn ook andere mensen, zelfs al ken ik die niet! Altijd leuk om met nieuwe mensen kennis te maken…

  2. John schrijft

    Hmmm, dit vind ik een vreemd antwoord. Misschien is dit in bepaalde kringen zo, maar gewoonlijk ben ik vooraf geïnformeerd over het gezelschap waar ik voor uitgenodigd wordt. Het karakter van een één-op-één etentje is heel anders dan met meerderen.

  3. S. Leefers schrijft

    Meestal ben ik het eens met Beatrijs, maar in dit geval absoluut niet. Wanneer je mensen uitnodigt, zorg je ervoor dat ze een idee hebben wie en hoeveel mensen ze ONGEVEER kunnen verwachten. Vaak is het wel duidelijk door de context:

    “Ik vier mijn verjaardag over vier weken op vrijdag, kom je ook?” suggereert een redelijk aantal mensen. Dan weet je dat.

    “Komen jullie zaterdag eten? Ik nodig misschien ook nog een paar vrienden uit”: ook prima duidelijk.

    “Komen jullie zaterdag eten?”: dat betekent dat er niemand anders komt. Als de gastvrouw later toch nog iemand erbij wil vragen, ook prima, maar dan is het gepast om even een berichtje te sturen: “ik heb Svetlana en Mirella ook gevraagd voor zaterdag, leek me wel gezellig”. Ten eerste kan iemand die wat moeite heeft met gezelschappen zich dan mentaal voorbereiden. Ten tweede kan diegene dan nog afzeggen met een excuus, als hij het echt niet ziet zitten.

    Overigens vind ik “x komt ook” alleen acceptabel als dit wel vaker gebeurt in de vriendenkring: als dit in principe niet gedaan wordt, zou ik het echt niet doen.

  4. Marie schrijft

    Ik vind het ook heel vervelend als zoiets gebeurt. Zelf ben ik er altijd duidelijk in als ik een uitnodiging doe, om anderen niet in zijn zelfde positie te brengen. Je hoeft geen gastenlijst te sturen maar laat in elk geval je gasten weten waar je ze precies voor uitnodigt.

  5. mirjam schrijft

    Ben het niet eens met het antwoord van Beatrijs. Als vrienden mij uitnodigen om te komen eten ga ik er eigenlijk vanuit dat we onder ons zijn zijn, tenzij er expliciet benoemd wordt dat dat niet zo is. Als de gastheer/vrouw zegt “we geven een etentje, hebben jullie ook zin om te komen?”, dan weet je dat je andere gasten kunt verwachten en stel je je daar op in. Kan reuze leuk en gezellig zijn, ook met mensen die je tevoren niet kende.
    Maar het is wel heel anders qua sfeer dan een vertrouwd, intiem etentje met vrienden die je lang niet hebt gezien en waarbij je je er op verheugt eens fijn bij te praten.



Sommige HTML is toegestaan