Spring naar inhoud


Jonge vrijwilliger

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van 13 en ik zou dolgraag willen helpen in een vluchtelingencentrum. Laatst kwam er bijvoorbeeld een aanbod voorbij om de vluchtelingen te leren fietsen. Ik had dat allang gedaan, als mijn moeder niet dwars had gelegen. Van haar mag ik niet helpen in een centrum, omdat zij denkt dat ik dan aangerand zal worden. Wat vindt u? Ben ik naïef en heeft zij gelijk of kan ik zonder gevaar gaan helpen?

Te jong?

Beste Te jong,

Nee, ik denk niet dat je aangerand wordt, als je gaat helpen in een vluchtelingencentrum. Die angst van je moeder is ongegrond. Anderzijds kun je daar niet zomaar binnenstormen en in het wilde weg je diensten aanbieden. Er is waarschijnlijk sowieso niet veel wat je kunt doen als dertienjarige. De taal is een grote barrière. Maar oké, misschien kun je in de keuken helpen met groente snijden. Wat je kunt doen is contact opnemen met de leiding van het centrum en informeren naar de mogelijkheden. Bij het organiseren van vrijwilligers draait het niet alleen om goede bedoelingen, maar ook om verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. De leiding zal het niet aan een dertienjarige willen toevertrouwen om volwassenen te leren fietsen. Daar is iemand met ervaring en kennis van zaken voor nodig. Wat als er iemand valt en een enkel breekt? Wie betaalt er?

Als je vluchtelingen wil helpen, zal de leiding garant moeten staan dat er niets vervelends met jou gebeurt of met de personen met wie jij je bezighoudt. Ik stel me voor dat je best iets met jonge kinderen kunt doen: spelletjes, helpen met huiswerk of misschien wel leren fietsen. Maar daar zullen allerlei randvoorwaarden in de veiligheidssfeer (toezicht) aan verbonden zijn, die trouwens ook weer als geruststelling voor je moeder kunnen werken. Als minderjarige kun je geen vrijwilliger worden zonder toestemming van je ouders. Oriënteer je op de mogelijkheden, bespreek die met je moeder en als het om een overzichtelijke taak gaat, stapt ze misschien over haar bezwaren heen.

Artikelen in Scholen en verenigingen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan