Spring naar inhoud


Hoe begroet je jonge kinderen?

Beste Beatrijs,

Afgelopen week bezochten wij onze familie aan de andere kant van het land. Tegen de dochters (7 en 10 jaar) van mijn zus zeg ik altijd ‘Hallo’ of ‘Hoi’, ik noem hun naam en eventueel nog een persoonlijke noot ‘Heb je lekker vakantie?’ of ‘Ben je leuk aan het tekenen?’ Ik zoen hen niet, ik zie hen niet zo vaak. Daarnaast zijn deze meiden ook wel wat verlegen. Mijn echtgenoot gaat voor hen staan, begroet hen, steekt zijn hand uit en blijft dan wachten tot zij hem een hand geven. Hij torent met zijn 1,85 meter boven zo’n klein zittend meisje uit. De uitgestoken hand komt op mij erg dwingend over. De meisjes lijken hier ook ongemakkelijk en timide onder. Wat is een goede manier om jonge, verlegen familieleden te begroeten?

Jonge kinderen begroeten

Beste Jonge kinderen begroeten,

Alleen ‘Hallo’ of ‘Hoi’ zeggen is prima als begroeting van jonge kinderen onder de twaalf. Doorgaans moeten kinderen weinig hebben van zoenen en omhelzingen, zeker niet van volwassenen die ze slecht kennen. Maar een hand geven kan best. Ook voor verlegen kinderen kan het helemaal geen kwaad om ze door dit begroetingsritueel heen te laten gaan. De conventie toepassen werkt juist als een bruggetje tussen ongemakkelijkheid en ontspanning. Uw echtgenoot kan het minder intimiderend maken door even door z’n knieën zakken, zodat hij op dezelfde hoogte komt. Wat ook vaak gebeurt met jonge kinderen is ze een high five aanbieden bij wijze van begroeting. Die informele aanpak vinden kinderen leuk en zo breekt het ijs sneller.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Kinderopvoeding.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. CH schrijft

    High five zou ik nooit doen. Het is overdreven populair en misschien zelfs verwarrend voor een jong kind dat net leert dat het beleefd is om gewoon een hand te geven. Ik was vroeger ook verlegen maar een hand geven hoort er inderdaad gewoon bij en hoe jonger je dat leert, hoe gemakkelijker het gaat.Sommige HTML is toegestaan