Spring naar inhoud


In of uit de kast in het oosten?

Beste Beatrijs,

Regelmatig kom ik (man gehuwd met een man) in oosterse landen. Homoseksualiteit is daar not done. Het bestaat natuurlijk ook, maar vooral als gedrag. Als identiteit is het niet erg bekend en je praat er ook vooral niet over. Nagenoeg standaard vragen mensen wel naar je burgerlijke staat. Enerzijds bruuskeer ik als gast met mijn westerse waarden niet graag mensen uit een andere cultuur. Anderzijds lieg ik vanuit mijn opvoeding liever niet en bovendien leidt zo’n eerste leugentje maar tot een reeks van vervolgleugens. De tussenoplossing, ‘ik ben gehuwd’ voldoet om dezelfde reden niet. Vervolgens gaat het dan steevast over ‘your wife’. En daarin moet je dan meegaan met halve waarheden. Niets zeggen tot slot zou ook heel gekunsteld overkomen bij mensen wier vertrouwen je geniet. Hoe ga je hiermee om?

Homohuwelijk in den vreemde

Beste Homohuwelijk in den vreemde,

Bekijk het gewoon per geval. Als het om vluchtige contacten gaat met mensen die u een half uurtje spreekt en die u nooit meer terug zult zien, kunt u prima keihard liegen: ‘Nee, ik ben niet getrouwd.’ Ietsje zachter, maar ook helder geformuleerd: ‘Ik heb geen vrouw.’ Dan houdt u zich alsnog aan de waarheid. Er is niets op tegen om u op de vlakte te houden tegenover mensen met wie u zuiver zakelijke betrekkingen onderhoudt. Niet uit schaamte, maar omdat uw hoofd mogelijk niet staat naar fundamentele discussies over uw privéleven, mensenrechten en vrijheid van relatievorming. U bent ten slotte zaken aan het doen of u met vakantie, u bent onderwijl niet verplicht tot schetsjes uit uw persoonlijke leven en u hoeft de mensheid ook niet op te voeden of om te turnen. Als u mensen beter kent en er is sprake van herhaald vriendschappelijk contact, raad ik u aan om wel openheid van zaken te geven. En uit te leggen hoe het er in de westerse cultuur aan toegaat, mocht dat nodig zijn.

Artikelen in Liefde en relaties, Reizen, Zakelijke relaties.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Ik zou het iets praktischer bekijken: als de schrijver zich bevind in een land waar homoseksualiteit strafbaar is: lieg er om!
    In het gunstigste geval maakt het de zakenrelatie niet uit. In het ongunstigste geval komt op een gegeven moment de verkeerde persoon er achter, en wordt u in de cel gesmeten of erger.
    Dat klink allemaal erg dramatisch, maar we hebben allemaal nog het verhaal in ons achterhoofd van de vrouw die werd verkracht en daarna veroordeeld tot zweepslagen omdat zij buiten het huwelijk seks had. Het gebeurt. Stel uw persoonlijke veiligheid niet in de waagschaal, dat zal uw man ook niet waarderen.Sommige HTML is toegestaan