Spring naar inhoud


Als de bediening haast heeft

Beste Beatrijs,

Met grote regelmaat zit ik (man, 68) ’s morgens een half uurtje op een caféterras met koffie en krant. Vaak, als ik de koffie op heb, staat de bediening al weer snel naast mij en vraagt of ik nog iets wil gebruiken. Soms wordt dit subtieler ingekleed met de vraag ‘Is alles naar wens?’ Ik vind dit vervelend en nogal opdringerig. Onlangs zat ik met een klein gezelschap koffie te drinken, appelgebak erbij, erg gezellig, toen zich hetzelfde voordeed. Toen wij zeiden dat alles in orde was, maar dat we verder niets wilden bestellen, begon de serveerster de tafel af te ruimen. Ik interpreteer dat als: ‘Wilt u niets meer bestellen, dan maar ophoepelen’. Ik heb wel iets gemompeld in de trant van ‘Hebt u haast?’ maar voelde mij toch ook wat betuttelend. In hoeverre is deze trend volgens u laakbaar?

Weggebonjourd

Beste Weggebonjourd,

Het is waar: opdringerige bediening is misschien nog wel irritanter dan onoplettende bediening. Wat de vraag ‘Is alles naar wens? / Wilt u nog iets anders bestellen?’ betreft: de bediening is vaak verplicht die te stellen (dat wordt hun geleerd tijdens hun trainingsperiode), omdat de uitbater zijn winsten wil maximaliseren. Die heeft dan een vuistregel in zijn hoofd dat een consumptie op een terras twintig minuten mag duren en wie langer wil blijven zitten moet iets nieuws bestellen. Vooral wanneer er geen tafeltjes meer vrij zijn, wil men graag dat klanten die hun consumptie op hebben vertrekken om plaats te maken voor de volgende.

Bij drukte is het inderdaad wel zo sociaal om niet langer dan een half uur te blijven zitten of toch maar een tweede ronde te bestellen. Als er plaats genoeg is op het terras, kunt u gewoon ‘Nee, dank u’ antwoorden op de vraag of u nog wat anders wil en hoeft u zich niet verplicht te voelen onmiddellijk te vertrekken. Het heeft geen zin om kritiek te geven op de vraag ‘Wilt u nog wat anders?’ omdat de bediening daartoe geïnstrueerd is.

Afruimen en de tafel schoonmaken horen pas plaats te vinden, als de gasten zijn opgestaan.

Anders ligt het bij het afruimen van het tafeltje. Dit is een al te nadrukkelijk sein van ‘Wegwezen jullie!’ Dat hoort de bediening niet te doen op een terras, ook al is het vol. Afruimen en de tafel schoonmaken horen pas plaats te vinden, als de gasten zijn opgestaan. Hier kunt u wel tegen protesteren. Vraag vriendelijk of ze even willen wachten tot u weg bent, omdat u het gevoel krijgt eruit gegooid te worden.

Artikelen in Horeca.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Guus schrijft

    Ik zou een ander horecabedrijf kiezen! Ik kom als alleenstaande gepensioneerde ‘s-ochtends al jaren haast dagelijks bij hetzelfde cafe om op het, soms drukke, verwarmde terras de kranten te lezen. Alle landelijke en regionale dagbladen liggen gereed. Mijn kop koffie wordt automatisch, zonder te vragen, geserveerd met een vriendelijk “goedemorgen”. Dit zelfs door inval personeel. Wil ik een tweede kop of iets anders dan moet ik die echt bestellen. Ik heb nog nooit geklokt hoe lang ik over mijn koffie doe, dat ga ik toch eens doen.Sommige HTML is toegestaan