Spring naar inhoud


Buitenlands huwelijk

Beste Beatrijs,

Komende zomer gaan mijn vriend en ik trouwen in het buitenland. Dit hebben wij de familie medegedeeld een paar maanden geleden. De meesten waren dolenthousiast op dat moment en zeiden dat ze dan wel een (kleine) vakantie rondom de bruiloft zouden plannen. Toen ik de definitieve datum doorgaf, zodat de tickets besteld konden worden, zegde de ene na de ander genodigde af. Het lag allemaal moeilijk, maar het komt er op neer dat ze geen van allen komen. Het is zeker geen financiële kwestie, werd ons verzekerd. Mijn vriend en ik hadden niet echt verwachtingen, alleen de hoop dat ze erbij zouden willen zijn. Wij zijn afgegaan op hun reactie en toezeggingen en voelen ons wel misleid. Het heeft nu ook geen zin meer om uitnodigingen naar deze mensen te sturen, meent mijn vader. Ik zie dat anders: ook al weten we dat mensen er niet bij zullen zijn, het is toch beter om ze uit te nodigen. Wat vindt u?

Buitenlands huwelijk

Beste Buitenlands huwelijk,

Bij veel genodigden zal de noodzaak om een verre reis te ondernemen op weerstand stuiten.

U gaat in het buitenland trouwen. U schrijft er niet bij waarom. Dat maakt verschil voor de gasten. Als hetzij de bruid, hetzij de bruidegom afkomstig is uit dat buitenland en daar familie heeft wonen, zullen mensen daar meer begrip voor hebben en meer moeite doen om het huwelijk bij te wonen dan wanneer het bruidspaar alleen voor de lol besluit om de ceremonie en het feest ver weg te houden. Het tweede geval zal eerder als een frivole gril worden beschouwd. Het brengt kosten met zich mee voor gasten om een trouwpartij in het buitenland te bezoeken. Ook al hebben ze gezegd dat financiën niet de reden zijn om af te zeggen, misschien hebben ze geen zin om er zo veel tijd aan te besteden of willen ze bij nader inzien ergens anders heen voor hun vakantie.

Kortom: een bruidspaar kan natuurlijk helemaal zelf beslissen waar het huwelijk zal plaatsvinden, maar moet er altijd mee rekening houden dat de noodzaak om een verre reis te ondernemen bij veel genodigden op weerstand zal stuiten. Het valt gasten dan ook niet kwalijk te nemen dat ze afzeggen, hoewel ze eerder hadden gezegd dat het hun een leuk idee leek. Als het concreet wordt, deinzen ze toch terug voor de investeringen.

Het is correct om de familie alsnog een uitnodiging sturen, ook al zullen ze niet komen. Het huwelijk formeel aankondigen is beter dan er wegens gebrek aan enthousiasme verder geen ruchtbaarheid aan te geven. Misschien bedenkt een enkeling zich op het laatste moment en boekt alsnog een reisje. Anderen kunnen de uitnodiging voor kennisgeving aannemen, dan wel schriftelijke felicitaties sturen en wie weet zelfs een cadeautje.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Buitenlands huwelijk schrijft

    Beste Beatrijs,

    Nog een aanvulling op dit bericht. Inmiddels is de bruiloft achter de rug. Mijn man is afkomstig uit het buitenland (Zuid-Europa). Wij kennen elkaar al 11 jaar en al die vrienden en familie die de afgelopen jaren steeds hebben geroepen, als jullie gaan trouwen in het buitenland, dan zijn wij van de partij, uiteindelijk is er niet 1 op de bruiloft geweest. In het land waar mijn man vandaan komt zitten mensen soms 5 uur in de bus om bij een bruiloft te kunnen zijn, ze nemen een dag vrij en deze wordt meestal niet doorbetaald. Ze komen voor het bruidspaar en er wordt niet gediscussieerd over wel of niet gaan, als je niet ziek bent dan kom je gewoon, geld of geen geld. Uiteindelijk hebben we een fantastische dag gehad, maar het gevoel dat je hebt als je weer terug bent in Nederland is niet heel erg leuk. Behalve met een paar directe familieleden en collega’s kun en wil je eigenlijk met niemand meer wat delen. Ik omschrijf het maar als een kater bij terug in eigen land. En al die mensen die nu wel ineens staan te trappelen om foto’s en de video van de dag te zien. Ongehoord!. Het lijkt wel of alles om uiterlijk vertoon/materiele zaken draait tegenwoordig en niet meer om gevoel of gewoon iets voor iemand doen, omdat die persoon je dierbaar is. Als blijkt dat diezelfde zogenaamde vrienden wel allerlei spullen kunnen aanschaffen en leuke uitstapjes kunnen maken in dezelfde periode dan weet je helemaal gelijk waar je staat. En ja ik neem het ze dus wel kwalijk. Er zijn vrienden bij voor wie ik een complete bruiloft heb georganiseerd! Er zijn mensen die niet eens op de uitnodiging hebben gereageerd of ons direct na aankomst op schiphol een mail sturen of de foto’s al klaar zijn en of ze langs kunnen komen. Zijn dat dan normale omgangsvormen. Ik heb anders geleerd! En ik blijf erbij …beloofd is beloofd…



Sommige HTML is toegestaan