Spring naar inhoud


Buitenlands huwelijk

Beste Beatrijs,

Binnenkort gaat mijn broer trouwen in het buitenland – op zo’n anderhalf uur vliegen. Ondanks de corona willen ze dit gewoon door laten gaan, want ‘de overheid staat dit toe’. Mijn vriend en ik maken ons hier erg bezorgd over, omdat het onmogelijk is bij die reis drukke plekken, zoals luchthavens, te vermijden en afstand te houden. De bedoeling is dat we met twee andere huishoudens in een huurbusje naar de locatie rijden en dan zouden we mondkapjes op moeten doen. We zijn ons in gedachten al in allerlei bochten aan het wringen, maar ik vind de hele onderneming een onprettig vooruitzicht. We staan onder druk van de familie dat we het bruidspaar geen verdriet moeten doen, want het moet de mooiste dag van hun leven worden. Is het not done als naaste familie om af te zeggen?

Bang om te reizen

Beste Bang om te reizen,

Niemand kan u verplichten om een vliegreis te ondernemen, waar u niet voor voelt. Het is in het normale leven al behoorlijk ongastvrij om een huwelijk in het buitenland te organiseren, en in deze coronatijd is het helemaal een mijl op zeven. Ik veronderstel dat de bruid afkomstig is uit dat buitenland, wat natuurlijk een goede reden is dat het huwelijk daar plaatsvindt. Toch hoeft u er niet heen, als u opziet tegen vliegen en reizen.

Los van het reizen is de bruiloft zelf ook problematisch. Misschien zijn de regels in dit specifieke buitenland soepeler en hoort een traditionele bruiloft met alles erop en eraan tot de mogelijkheden: honderd of meer gasten, muziek, zang en dans. De vraag is of u zich prettig zult voelen in die omstandigheden. Als er wel beperkende regels van kracht zijn voor de grootte van het gezelschap en voor anderhalve meter afstand tussen spaarzame aanwezigen, is het een tamelijk bloedeloze bijeenkomst die ver af staat van de gebruikelijke feestelijkheid van een bruiloft. Bovendien bent u ook in een klein gezelschap van deels onbekenden op anderhalve meter nog steeds niet van uw angst af. Leg uw broer uit wat uw probleem is en zeg met spijt af. Stuur het bruidspaar een leuke videoboodschap en een mooi cadeau en vraag om een zoomverbinding voor het jawoord.

Artikelen in Broers en zussen, Bruiloft, Corona, Reizen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Jan schrijft

  Helemaal eens met de reactie van Beatrijs. Kan me niet voorstellen dat het een leuke trip gaat worden als je je constant in alle bochten moet wringen om toch maar afstand te houden. Met als bonus dat na thuiskomst de hele tijd de gedachte in het achterhoofd speelt dat wellicht het virus opgelopen is. Ik denk dat iedereen in de familie begrip heeft als je vriendelijk voor de uitnodiging bedankt.

 2. Patricia schrijft

  Beste schrijver/schrijfster,

  U hebt groot gelijk: hoewel Corona niet bij iedereen ernstige klachten veroorzaakt, zijn sommige patiënten er wel heel slecht aan toe. U zult maar net die persoon zijn. Ik kan me goed voorstellen dat u het op dit moment niet prettig vindt om naar de bruiloft toe te gaan.

  Daarnaast ben ik benieuwd: heeft uw broer ook rekening gehouden met de reisverzekering? Stel dat u in het buitenland bent en de regels worden ter plaatse aangescherpt. Dan moet u misschien langer blijven dan gepland. Dekt de verzekering dit of bent u zelf verantwoordelijk, omdat u geacht bent van dit risico op de hoogte te zijn? En stel dat u toch ziek wordt door Corona? Betaalt de verzekering dan uw medische kosten? Ook hiervan kan de verzekeringsmaatschappij zeggen dat u zelf te veel risico hebt genomen. Het is in het buitenland niet ongebruikelijk dat patiënten bij spoed met een private ambulancedienst naar een (dure) privé-kliniek worden vervoerd. Dan lopen de kosten nog verder op. En als de verzekeringsmaatschappij u niet helpt, neemt uw broer de kosten dan voor zijn rekening? En kan hij wat dat betreft garant staan voor het hele reisgezelschap? Dat lijkt me toch niet. Het risico wat u geacht wordt te nemen is te groot, zeker voor een niet-noodzakelijke reis.

  Met vriendelijke groet,

  Patricia

 3. Maria Helena schrijft

  Ook buiten Corona vind ik het belachelijk om je gasten te “verplichten” naar het buitenland af te reizen om een bruiloft bij te wonen. Je ben een aanzienlijk bedrag kwijt voor transport en verblijf om alleen maar op te draven op een feestje. Wat wil het bruidspaar hiermee bereiken vraag ik mij af. Vier een feestje in eigen land en vertrek daarna op huwelijksreis.

 4. Henna schrijft

  Heb kennissen meegemaakt die het huwelijk perse in New York wilden doen, dat beantwoordde aan hun idee van glamour en hipheid. En dus waren er weinig bekenden en ook dat hadden zij ingecalculeerd. Heb er niet over gepiekerd om te gaan en corona was er nog niet. Later nog een huisfeest voor alle bekenden in hun eigen huis in Nederland, incl. trouwjurk en pak.Smaken verschillen. Pluspunt: zij hebben hun eigen smaak gevolgd, net als ik.

 5. Miriam schrijft

  Ik vind ook dat het bruidspaar geen rekening houdt met hun gasten, als ze in tijden van corona vragen om naar het buitenland af te reizen om hun bruiloft bij te wonen. Ze riskeren dat meerdere van hun naasten en vrienden zich besmetten. Dat vind ik heel onvoorzichtig.

  U heeft gelijk, en ik ben eens met de reactie van Beatrijs.

  Zelf ga ik eind juli 2020 trouwen. De bruiloft was al langer gepland en oorspronkelijk hadden we 30% buitenlandse gasten verwacht (ik ben niet van Nederlandse origine). Door corona hebben we besloten dit jaar in een heel klein groep te trouwen, en het grote feest met alle gasten in de toekomst te gaan verplaatsen.Sommige HTML is toegestaan