Spring naar inhoud


Familie niet welkom bij huwelijk

Beste Beatrijs,

Mijn neef (zoon van mijn zus) gaan trouwen en mijn broer en ik en onze gezinnen (acht familieleden) zijn niet uitgenodigd. Wij dachten dat wij een hechte familieband hadden, we zien elkaar regelmatig en toen mijn dochter trouwde, was de hele familie welkom. Ik was hierdoor onaangenaam getroffen, maar volgens mijn zus horen wij er begrip voor te hebben dat het bruidspaar een kleine bruiloft wil houden met alleen de eigen gezinsleden en tien goede vrienden met partners. Een grote bruiloft kost te veel geld en ze willen dit jaar een huis kopen. Een ander argument is dat de familie van de bruid veel groter is dan de onze. Vanwege het gelijke monniken, gelijke kappen principe is nu helemaal geen familie welkom. Wel is ons in geuren en kleuren verteld dat de intieme bruiloft op een A-locatie zal zijn, met veel champagne en luxe inclusief een hotelovernachting voor iedereen. Mijn zus is nu boos, omdat wij geraakt gereageerd hebben in plaats van mee te leven en blij te zijn. Dit is allemaal super vervelend. Zijn wij verkeerd bezig door onze emotie te uiten?

Uitgesloten bij huwelijk

Beste Uitgesloten bij huwelijk,

Traditioneel zijn bruiloften inclusief, dat wil zeggen ze worden gevierd met de bredere familie: eigen gezinsleden, maar ook grootouders, ooms en tantes, vaak ook de neven en nichten met wie een band bestaat en een ruime aanwezigheid van dichtbije en verre vrienden. Beter een goedkoper feest voor iedereen die het bruidspaar een warm hart toedraagt zonder overnachtingen, luxe eten en champagne dan een duur feest voor een exclusief groepje. Het is leuker als iedereen welkom is en de prijs van de versnaperingen, het geboden vertier en de ambiance doet er niet zo veel toe.

Enfin, het bruidspaar heeft niet voor de traditionele opzet gekozen, maar voor een exclusief partijtje. Dat is vanzelfsprekend hun goed recht, ook al wordt de familie daarmee gepasseerd. U hebt uw misnoegen hierover uitgesproken. Dat mag u één keer doen, het heeft geen zin om in verongelijktheid te blijven hangen. Er vindt een huwelijk in de familie plaats waarvoor u niet bent uitgenodigd – zet het uit uw hoofd. Weliswaar zou het uw zus sieren om de gepasseerde familie niet te behandelen à la het meisje met de zwavelstokjes door hen de ogen uit te steken over de festiviteiten die op stapel staan, maar als u zich eenmaal bij uw afwezigheid hebt neergelegd, kunt u haar verhalen ook wel stoïcijns aanhoren.

Artikelen in Broers en zussen, Bruiloft.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. ilja schrijft

  dat is de keuze van het bruidspaar en gebwurd regelmatig. het zou pas een probleem zijn als er een paar ooms en tantes uitgenodigd worden en een aantal niet, dan krijg je met recht scheve ogen. ik weet niet hoe groot en complex de familie van de vrouw is maar ze hebben vast een goede reden. het is toch juist leuk dat bij uw dochter iedereen was? dat is een mooie herinnering, iets om te koesteren.
  en daarbij, het kan financieel ook een hele opgave worden als je naar de bruiloft van elke neef en nicht moet gaan. de kosten voor het cadeau, de dag(en) die je vrij moet nemen, een (deels) nieuwe outfit en het vervoer kan alles bij elkaar aardig oplopen

 2. Floris schrijft

  Ja u bent verkeerd bezig. De neef en zijn toekomstige vrouw doen het juist heel netjes vind ik door niet te gaan selecteren in het oom/tante en neef/nicht bestand wie men wel of niet uit wil nodigen. Allemaal wel of allemaal niet is wel zo handig.

  Wat ook geldt; niet iedereen voelt zich prettig om zo in het middelpunt van de belangstelling te staan en zo heel veel mensen om zich heen te hebben. Daarnaast, en dit is wat ik begrepen heb van mensen die meerder malen getrouwd zijn: bij een kleiner feest heb je meer aandacht, niet alleen voor de gasten maar ook voor elkaar en het feest zelf, waardoor je het kleinere feest beter herinnerd.

 3. Ilse schrijft

  Ik denk ook dat u blij mag zijn dat ze één lijn hebben getrokken naar de familie toe. Vat het dus niet persoonlijk op! Als ik me er in probeer te verplaatsen zou ik in het geval van uw warme familie het volgende doen: ze namens uw gezamenlijke familie heel hartelijk feliciteren met deze bijzondere dag en bij wijze van cadeau hen uitnodigen voor een etentje met jullie allemaal, om hun bruiloft te vieren. Maar alleen als dit van jullie allemaal van harte kan en het dus echt een feestje kan worden!Sommige HTML is toegestaan