Spring naar inhoud


Ik wil geen mondkapje

Beste Beatrijs,

Iedere week wandel ik met een klein groepje. Daarvoor rijden we met twee auto’s naar het startpunt vaneen rondwandeling. Het is gezond, gezellig en na afloop bezoeken we een horecagelegenheid, al kan dat momenteel even niet. Al vanaf het moment dat het kabinet een dringend advies gaf om mondkapjes te dragen, gaf iedereen daar gehoor aan in de auto en bij het betreden van de horeca.

Zelf doe ik dat niet, omdat ik het er benauwd van krijg en moeite heb met ademhalen. Ik heb er veel over gelezen en betwist het nut en de gezondheidseffecten. Ik denk zelfs dat het schadelijk is. Dat heb ik ook geprobeerd uit te leggen. Nu is er binnen de groep wrevel ontstaan over mijn houding. Mensen voelen zich niet veilig bij mij, maar ik voel zowel fysieke als psychische weerstand. Moet ik mij aanpassen aan de rest en wijken voor de groepsdruk of heb ik het recht om vanuit mijn opvatting geen mondkapje te dragen?

Weerzin tegen mondkapjes

Beste Weerzin tegen mondkapjes,

Tenzij u een specifieke aandoening hebt waardoor het voor u onmogelijk is een mondkapje te dragen, raad ik u aan om te buigen voor de groepsdruk. Bovendien is het dringende advies voor mondkapjes in openbare ruimtes per 1 december omgezet in een verplichting. Een psychische reden (tegenzin) is niet voldoende om te weigeren. Het is voor niemand leuk of prettig om een mondkapje te dragen, dus wat dat betreft zit iedereen in hetzelfde schuitje. Over de effecten ervan bestaat verschil van mening, maar dat mondkapjes schadelijk zouden zijn heeft geen enkele deskundige beweerd. De strijd gaat over ‘geen effect’ versus ‘een klein positief, dan wel psychologisch effect’. Mondkapjes bevinden zich in de sfeer van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.

Als u weigert om de regels omtrent mondkapjes te volgen krijgt u een probleem met uw wandelgezelschap. Ik raad u aan om de regels gewoon maar te volgen – dan hebt u in ieder geval af en toe een gezellig uitje en in de buitenlucht hoeven de mondkapjes niet. U kunt ook kiezen om de regels niet te volgen – in dat geval kunt u beter niet meegaan met de groep.

Artikelen in Corona, Reizen.

Gelabeld met .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Ik ben ook geen fan van een mondkapje dragen, maar ik ben er nog minder fan van om Corona te krijgen, of door te geven aan mijn bejaarde ouders. “Ik heb er veel over gelezen” is trouwens geen reden. Met twee middagen Googelen denkt de gemiddelde Gerda kennis te hebben, maar de medisch professionals die het aanraden hebben jaren gestudeerd en hun leven toegewijd aan de wetenschap. Als je denkt met wat artikelen lezen je het ineens beter weet, dan kan je maar beter gewoon binnen blijven. Daar vertelt niemand je wat je moet doen, en dan ben je je vrienden ook niet tot lost. Terecht dat die er wat van hebben gezegd.

  2. cg van buuren schrijft

    Weerzin tegen mondkapje, heeft deze dame zich wel eens afgevraagd waarom er mondkapjes gedragen worden in ziekenhuizen, dat is om zoveel mogelijk infecties te voorkomen in de operatie kamer op de IC of bij patiënten die een heel lage weerstand hebben. Denk je dat de verpleegkundigen daarover zeuren? Nee, het is nodig! Klaar! Zet op dat ding en hou op met zeuren!!!
    Het corona virus wordt verspreid via de uitademing. Hoe duidelijk kan het zijn?
    Zou u mevrouw ‘weerzin tegen mondkapjes’ geopereerd willen worden door chirurgen en OK assistenten zonder mondkapje als u op de operatietafel ligt?
    Wat meer logica in deze zaak zou u sieren.

  3. Patrick schrijft

    Je draag het mondkapje niet om jezelf te beschermen, je draagt hem om anderen te beschermen.

  4. Jo schrijft

    Ik heb astma, en ja, het is wat benauwd. Het beste koopt u die wegwerp-mondkapjes, die zijn heel licht. Dan rustig door uw neus ademhalen, mond steeds dichthouden. Als u een bril draagt: zet deze zo laag mogelijk, dan beslaat uw bril niet.

  5. Stella schrijft

    Die schadelijkheid is in verschillende toonaarden vermeld, ook door medici: zodra het vochtig wordt, is het niet alleen niet meer effectief (voor zover het effectief was), maar kan het zich ook tegen je keren als je ermee blijft doorlopen. Of zodra je er met je vingers aan zit en zo, heb je het waarschijnlijk verpest. Dus dat op en af, zoals in een restaurant of in de bioscoop waar je zit en het dan af mag doen, maar als de film over is en iedereen opstaat en naar buiten loopt moet het weer netjes dragen worden terwijl het zijn nut kwijt is; moet dan dus wel gedragen worden want openbare binnenruimte en niet op een vaste plek zittend maar naar de uitgang lopend.
    Het is gewoon niet mogelijk om het te dragen volgens de oorspronkelijke voorschriften en een bril maakt het er niet beter op. Lees maar eens de kleine lettertjes van etiketten met een beslagen bril.
    Het is vooral een optisch doekje voor het bloeden.
    Het maakt ademhalen moeilijker, dus mensen met ademhalingsproblemen kunnen eraan ontkomen via een doktersbriefje. Dat schijnt niet via je eigen huisarts te kunnen, maar de baliemedewerkers zullen wel kunnen vertellen waar je dat dan wel kan aanvragen.

  6. Maria schrijft

    Wat u vindt is niet van belang, het gaat om het algemeen belang en deze regel bestaat.
    Wij zitten elke dag klappertandend met onze jas aan (onderwijs) in het klaslokaal, vinden we ook niet fijn, maar we zetten door. In het OV twee uur per dag heen en terug met een mondkapje op, vinden we ook niet fijn. We passen ons aan, dat kan u ook.

  7. Tinus schrijft

    Als verpleegkundige met bril en allergieën had ik ook last van de mondkapjes.
    Nu ik een halfgelaatsmasker, zo als gebruikt word in de auto spuiterij bedrijven, gebruik bij mij werk heb ik nergens meer last van.
    Het is even een dure uitgave maar dat is eenmalig.

  8. Lilith schrijft

    Ik ken het. Een meisje met autisme uit mijn creatieve groep kan heel slecht tegen dingen ‘op haar gezicht’ en is een hele dag van slag als ze dat kapje op moet.
    En weer iemand anders zit constant te hyperventileren en rent om de haverklap naar buiten om daar het kapje af te gooien.
    Ik zou de groep vermijden, in dit geval. Als het mondkapje meer stress en vervelende bijwerkingen heeft, dan heeft het effect op het uitje en dan heb je daar ook vrij weinig meer aan.

    Ikzelf draag wel een niet-medisch mondkapje, wanneer dat moet, maar ik snap het gevoel.
    Op de bijsluiter van mijn professioneel-gemaakte dunne (stoffen) kapje stond heel groot; ‘Pas op, dit kapje kan bij langdurig gebruik duizeligheid en benauwdheid veroorzaken. Het laat geen lichamelijke beweging of inspanning toe. Dit mondkapje is geen medisch hulpmiddel in de zin van verordering EU (allerlei nummers enz.) en biedt ook geen persoonlijke bescherming volgens de regels van EU (etc.)
    Dan voel je je extra lullig zodra je met knallende koppijn de benauwde supermarkt weer verlaat.

  9. richard schrijft

    Dan toch wel weer grappig dat sporters met maskers kunnen trainen die de ademhaling bemoeilijken zodat zij hun ademhalingsspieren sterker maken. zoek maar op ’trainingsmasker’.



Sommige HTML is toegestaan