Spring naar inhoud


Geld lenen van schoonmoeder

Beste Beatrijs,

Mijn schoonzus heeft mijn moeder (81) gevraagd om een lening voor een bedrijf dat zij wil beginnen (ze wil cursussen meditatie geven). Mijn moeder heeft deze lening toegezegd en vervolgens bedacht dat zij de twee andere kinderen dit jaar een bedrag van vijfduizend euro wil schenken. Daarmee is dan de lening aan mijn schoonzus (ook 5000 euro) omgezet in een gift en zijn haar drie kinderen gelijkgesteld aldus mijn moeder. Ik vraag me af of dit klopt en of zij een lening niet beter kan scheiden van een gift, omdat mijn broer hiermee in een lastige positie wordt geplaatst. Mijn broer houdt enorm van klussen in zijn vrije tijd en wellicht had hij deze schenking aan andere zaken willen besteden dan een bedrijf van zijn echtgenote (waarvan nog maar de vraag is of dit ooit iets gaat opleveren). Ik ben benieuwd wat u hiervan vindt.

Lening of gift?

Beste Lening of gift,

Door de voorgestelde lening aan haar schoondochter om te zetten in een gift benadeelt uw moeder in feite haar zoon. Aan de drie kinderen 5000 euro schenken is een mooi gebaar. Daar zijn kinderen natuurlijk blij mee. Maar uw broer heeft er weinig plezier van, als dit bedrag alleen door zijn echtgenote wordt opgesoupeerd. De regel is dat ouders aan kinderen schenken en niet aan schoonkinderen. Wat die kinderen vervolgens met het geld doen is hun eigen keus: vaak wordt het trouwens wel aan iets besteed dat voor beide echtgenoten of het hele gezin nuttig is.

Een lening is iets anders dan een gift. Eigenlijk zou uw moeder moeten beginnen met de kinderen ieder 5000 euro te schenken. Vervolgens kan de schoondochter met haar man overleggen of zij dat geld mag gebruiken voor haar bedrijf. Misschien vindt hij dat wel best, maar mogelijk heeft hij (deels) andere prioriteiten, waarna de schoondochter alsnog een lening kan aanvragen bij haar schoonmoeder om het tekort op haar begroting aan te vullen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Remy schrijft

    Eerlijk gezegd begrijp ik uw belang niet zo. Dit lijkt mij puur iets tussen man en vrouw, eventueel ook moeder als schenkster, maar uw belang lijkt niet geschaad en uw broer zal toch wel voor zichzelf op kunnen komen? Als uw broer er vrede mee heeft dan lijkt er geen enkel probleem zou ik zeggen.

  2. Floria schrijft

    Beste Remy, ook al heeft iemand er geen direct belang bij, hij of zij mag er toch een vraag over stellen? Gewoon vanuit belangstelling voor wat de correcte gang van zaken is, ook al zou niemand er een probleem mee hebben als een situatie niet volgens de correcte gang van zaken verloopt. Het komt op mij over alsof u er een probleem mee heeft, dat deze persoon vraagt naar de mening van Beatrijs over een kwestie waar hij of zij geen belang bij lijkt te hebben.Sommige HTML is toegestaan