Spring naar inhoud


Huis slibt dicht

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw – zeer creatief – koopt graag allerlei dingen. Van keukenattributen (koffiemolens, voorraadbussen), siervoorwerpen tot tweedehands kleding. Ze ziet in alles mogelijkheden om er iets mee te doen of van te maken. Ons (niet kleine) huis komt daardoor zo vol te staan dat je soms geen kant meer op kunt. Ik maak al enige jaren mijn ongenoegen hierover kenbaar en wil niet meer mee met haar naar marktjes, kringloopwinkels en braderieën. Ze verwijt me dat ik niet gezellig met haar eropuit wil. Wat moet ik hiermee aan?

Te veel bric à brac

Beste Te veel bric à brac,

De enige manier om hier uit te komen is een serieus gesprek voeren met uw vrouw over haar aankoopbeleid. U hebt dit al vaker ter sprake gebracht, maar u moet haar duidelijk maken dat het u nu menens is. Leg uit dat u moe en wanhopig wordt van de overdaad aan spullen in uw huis, bruikbaar of niet. Dat u gedeprimeerd wordt door de aanblik ervan. Dat u niet in een uitdragerij wil wonen. Dat u zich niet vrijuit kunt bewegen. Stel concrete maatregelen voor, bijvoorbeeld:

– voor elk nieuw ding dat het huis binnenkomt, moet een ander ding eruit.
– houd een grote opruimsessie, waarbij u met een rol vuilniszakken zit en voor allerlei dingen die er staan aan uw vrouw vraagt of ze het wil houden of wegdoen
– bestem een kamer in het huis voor uw vrouw, waarin ze alles mag opslaan wat ze wil, terwijl de rest van het huis vrij blijft van overbodige rotzooi.
– geef haar een boek cadeau van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe die het ontspullingsevangelie preekt: alles waar je niet blij van wordt kan weg.

Zeg dat u graag iets samen met haar doet, maar dat u het niet meer kunt opbrengen om op koopjesjacht te gaan. Bied alternatieven: een wandeling in het bos (niet stiekem dennenappels rapen!) of op het strand (zonder te jutten), naar een museum of naar een terrasje.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Verslavingen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lilith schrijft

  Ik heb hetzelfde probleem, met creatieve spullen. Jarenlang heb ik het zo gelaten, het voelde goed, maar nu ben ik onlangs toch spullen gaan doneren.
  Voor mij was het belangrijk dat het een goede, nieuwe plek kreeg. En o.a. doneren aan minderbedeelden, weeshuizen, mensen online op weggeefsites enzovoorts, maakte het makkelijker om dingen weg te doen.
  Wel heb ik daarna ook nieuwe dingen aangeschaft. Dat gaat (bij mij) nou eenmaal zo door. Anders kan ik niet creatief werken, er moet nieuwe inspiratie/doorstroming van spullen zijn.
  Maar ik moet gewoon 2x nadenken voordat ik iets nieuws aanschaf (ga ik dit gebruiken, heb ik dit al, heb ik hier ruimte voor, wil ik dit echt) en als het toch tegenvalt, dan direct op de ‘weggeef/verkoop’-stapel. Dat is in ieder geval mijn methode.

 2. Eusje schrijft

  Mischien is uw vrouw eenzaam en koopt ze daarom zoveel. Ga eens gezellig met haar mee en drink een bakje koffie op een terras samen.Sommige HTML is toegestaan