Spring naar inhoud


Te dicht op iemand staan

Beste Beatrijs,

Voor mijn werk kom ik regelmatig op netwerkbijeenkomsten. Als ik in gesprek ben met iemand, houdt de ander soms naar mijn smaak te weinig afstand. Ik ben in zo’n geval geneigd om een stap achteruit te doen, maar soms word ik achteruit gejaagd tot ik met mijn rug tegen een muur aan sta en geen kant meer op kan. Soms doe ik zelf een stap naar voren om hem af te schrikken, maar dat werkt niet altijd. Ik ben een vrouw van 30 jaar en ik heb de indruk dat de mannen (dit probleem komt alleen bij mannen voor) mij op die manier proberen te intimideren. Wat kan ik doen om uit deze benarde gesprekspositie te komen zonder zelf een stap achteruit te doen? Is het gepast om de man in kwestie met een zacht duwtje op een prettiger afstand te krijgen?

Te dichtbij

Beste Te dichtbij,

In ieder geval niet de man ‘met een zacht duwtje’ op meer afstand krijgen! Raak nooit een onbekende man aan! Dat leidt alleen maar tot misverstanden. Ofwel hij denkt: ‘Ze flirt met mij’. Ofwel hij denkt: ‘Ze speelt de baas over mij’. Geen van beide gedachten wilt u bij hem doen postvatten, dus alstublieft: geen aanrakingen!

Woorden zullen het moeten doen. Hoewel uw tactiek om zelf een stap naar voren te doen ook niet verkeerd is, omdat dit de overtreder er onbewust toe aanzet om de afstand weer te vergroten. Maar goed, als u geen zin hebt in een dans door de zaal heen van op- en weer terug dringen, doet u een verzoek plus bekentenis: ‘Kunt u iets achteruit gaan? U staat in mijn fysieke privé zone. Sorry, ik ben nogal gevoelig op dit punt.’ Dan zal hij wel terugdeinzen.

Artikelen in Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sanne schrijft

    Beste schrijfster, het kan ook subtiel door in uw hand te hoesten of luider te gaan praten.Sommige HTML is toegestaan