Spring naar inhoud


Drugsgebruik toestaan of niet?

Beste Beatrijs,

De zeventienjarige zoon van mijn vriendin wil graag met vier vrienden bij haar thuis een spacecake gaan bakken en consumeren. Hij vraagt haar toestemming en wil er open over zijn in een sfeer van vertrouwen. Als ze geen toestemming geeft, zal het plaatsvinden bij zijn vader of heimelijk bij een van de vrienden. Wat te doen? Verbieden en weten dat het dan elders gebeurt of een veilige omgeving faciliteren en de zaak op de achtergrond in de gaten houden? Van te voren overleggen met de ouders van de vrienden? En wat is de rol van mij, de niet-inwonende vriend van de moeder?

Spacecake faciliteren?

Beste Spacecake faciliteren,

Als u wil weten wat ik zelf zou doen: ik zou geen enkel drugsgebruik van mijn kinderen faciliteren. Omdat ik geen heil zie in het gebruik van cannabis, cocaïne, gootsteenontstopper, xtc, mdma enzovoort. Ik zou mijn kinderen uitleggen waarom ik erop tegen ben en waarom ik er niets voor voel om onder mijn dak hun drugsgebruik te superviseren. En dan is er nog de leeftijdskwestie. Misschien zijn er zestienjarigen onder de vrienden. Het is nog een extra last om als toeziend ouder over hen de verantwoordelijkheid te dragen. Ze mogen nog niet eens alcohol! Laat de zoon maar wachten tot hij meerderjarig is en liefst tot hij zelfstandig woont.

Maar goed, misschien denkt uw vriendin toleranter over drugs. Spacecake is overigens linker dan gewoon cannabis roken. Spacecake is heftiger, de verhoudingen luisteren heel nauw, mensen reageren er verschillend op, sommigen heel extreem, het kan leiden tot hallucinaties of zogeheten bad trips. Niet aan beginnen zou ik zeggen! Als uw vriendin toch instemt met het plan van haar zoon, raad ik haar aan om de ouders van de vrienden van tevoren in te lichten. Als er met iemand van het gezelschap iets mis gaat, zullen de ouders van de betreffende jongen woedend zijn en zullen ze het de volwassene die dit heeft toegestaan buitengewoon kwalijk nemen.

U bent niet de vader van de zeventienjarige. U zou zich kunnen distantiëren van het plan en kunnen wegblijven bij de spacecake-sessie. Maar misschien wil u uw vriendin bijstaan. Dat zou op zichzelf aardig van u zijn. Nadeel is wel dat u in dat geval als aanwezige volwassene medeverantwoordelijk en medeaansprakelijk bent, wanneer er dingen uit de hand lopen.

Artikelen in Tieners.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Laura schrijft

  Ik heb als 16-jarige ooit spacecake genomen bij een tuinfeestje in de zomer, met leeftijdsgenoten. Er waren geen volwassenen bij aanwezig en het is een van mijn meest memorabele avonden uit m’n pubertijd. Ik heb zo ontzettend gelachen die avond, het was zorgeloos, gezellig, veilig en leuk. Ik denk er nu nog wel eens aan. Niet om het nogmaals te gaan doen, maar hoe mooi die ervaring was. Ik ben helemaal geen drugsgebruiker, ben advocaat geworden en leef een keurig leven. Ik zou uw kind(eren) gewoon hun gang laten gaan. Ze gaan echt niet meteen dood. Als u de opvoeding tot nu toe goed hebt gedaan, zal het vast niet iets verschrikkelijk mis gaan. En een bad trip overleef je ook wel weer hoor, het zijn geen paddo’s die ze nemen.

  Mijn tip: laat ze de spacecake bij een coffeeshop kopen in verband met de dosering, zet ze in de tuin met genoeg te drinken en wat suiker-rijke snacks mocht iemand teveel genomen hebben en laat ze een paar uur hun gang gaan. Laat hen zelf hun grenzen ontdekken, ook wat betreft drugsgebruik en wees blij dat u tenminste op de hoogte gesteld wordt. Mocht het uiteindelijk niet leuk blijken te zijn, haal dan uw schouders op en zeg: “tja, dat kan gebeuren.”

 2. Suzanne schrijft

  Er wordt meestal nogal luchtig gedacht over het gebruik van softdrugs. Ik heb laatst nog gesproken met een jonge vrouw die per ambulance afgevoerd moest worden na het eten van spacecake. Zo ongevaarlijk is het dus niet.

 3. wt schrijft

  Keer op keer blijkt dat het verbieden van bv wiet meer problemen geeft dat het oplost. Met Google vond ik dit advies, wat veel doordachter overkomt: https://www.drugsinfo.nl/publiek/je-kind-en-drugs/als-een-kind-experimenteert

 4. Irene schrijft

  Ongelooflijk dat die moeder dit overweegt. Ik vraag me af of ze zelf cannabis-ervaring heeft (ik wel, lang geleden). Spacecake kan idd heel verkeerd uitpakken. Tja, dat argument ‘anders gaan ze het ergens anders doen’…..

 5. S. schrijft

  Helemaal mee eens. (Ik leg mijn kind zelf ook uit waarom het iets niet mag.) Je bent automatisch (mede)verantwoordelijk voor die andere kinderen. Niet aan beginnen.

 6. ineke van alphen schrijft

  Als kinderen aanleg hebben voir psychoses kan wietgebruik het zetje zijn. Dus best link.Sommige HTML is toegestaan