Spring naar inhoud


Grootouders belden niet

Beste Beatrijs,

Mijn dochter is geslaagd voor haar eindexamen. Een heugelijke gebeurtenis. Ze heeft dit de hele wereld (in mijn belevenis) laten weten via allerlei groepsapps. Een hiervan is de familieapp met onder anderen opa en oma erin. Die reageerden met een ‘Gefeliciteerd’, maar hebben verder niets meer laten horen. Mijn dochter was daar teleurgesteld over, omdat vrijwel iedereen die iets voor haar betekende haar dezelfde dag nog terugbelde om haar persoonlijk te feliciteren. Ik heb hen gebeld met de vraag of er iets aan de hand was en dat was er inderdaad. Opa en oma stellen dat niet zij, maar mijn dochter had moeten bellen omdat ze geslaagd is. Hoe hoort het nou eigenlijk?

Wie belt wie?

Beste Wie belt wie,

Als uw dochter via de familieapp heeft laten weten dat ze geslaagd is, ligt de bal bij de afzonderlijke familieleden om hierop te reageren. Dat kan door simpelweg ‘Gefeliciteerd’ terug te appen of door de telefoon te pakken en de geslaagde op te bellen voor een persoonlijk gesprekje. Het was niet de taak van uw dochter om haar grootouders nog eens apart op te bellen, nadat ze het heuglijke bericht al op de familieapp had gezet. De grootouders hadden háár moeten bellen voor een persoonlijke felicitatie. Of ze hadden een leuke felicitatiekaart kunnen sturen. Vergelijk verjaardagen: als een kleinkind jarig is, wordt het kind niet geacht om opa en oma te bellen om felicitaties in ontvangst te nemen. Dan bellen de grootouders om het kind te feliciteren.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen.


10 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Mar schrijft

    Opa en oma voelen zich tekort gedaan..het was voor hun kleindochter en zoon of dochter een hele feestelijke dag maar opa en oma zaten te veel in hun eigen teleurstelling vast en konden zo niet meegenieten.
    Het zou fijn zijn om dit recht te zetten en het goed te maken met een leuke verrassing.
    Nodig de kleindochter uit en ga ergens lekker n ijsje eten oid.
    En wees blij voor haar en trots.
    Kom op opa en oma geniet ervan!

  2. Marie schrijft

    Ik ben het hier niet mee eens. Opa en oma zijn terecht gepikeerd dat ze zulk groot nieuws op de familie-app moeten lezen. Als ze niet belangrijk genoeg zijn om dat nieuws even persoonlijk over te brengen via een belletje, dan hoeven zij het ook niet belangrijk genoeg te vinden om persoonlijk te reageren per telefoon of post. Je oogst wat je zaait.
    Een verjaardag is heel wat anders. Dat weten opa en oma al, die bel je niet om ze te informeren dat je jarig bent. Dat kan je dus niet vergelijken.

  3. Gijs schrijft

    Sorry hoor, maar ik vind het gewoon een teken van fatsoen als je je grootouders even persoonlijk laat weten dat je geslaagd bent. Wel heel makkelijk om je er ten opzichte van je grootouders van af te maken met een algemeen groepsberichtje.
    Desalniettemin hadden opa en oma misschien over deze jeugdige misstap heen kunnen stappen.

  4. PeterJKH schrijft

    Theoretisch heeft Beatrijs gelijk, maar natuurlijk was het enorm leuk geweest als kleinkind even de moeite zou hebben genomen de opa en oma even te bellen om haar blijdschap te delen. Een algemeen berichtje op een familie-app zou ik wat onpersoonlijk vinden, maar blijkbaar is dat de moderne tijd met “moderne manieren” en kunnen we alleen nog communiceren via elektronische apparaten. Ik vind dat opa en oma goed gereageerd hebben: kleindochter heeft kond gedaan van haar slagen via een (algemene) app, dus opa en oma hebben via hetzelfde medium gefeliciteerd.

  5. Emma schrijft

    Mijn zoon is ook geslaagd dit jaar en heeft zijn grootouders van beide kanten en zijn uitwonende zus persoonlijk gebeld. Vind ik niet meer dan normaal. Opa en oma hadden hier wat volwassener op kunnen reageren en op een later moment een keer zeggen dat ze het fijn zouden hebben gevonden om persoonlijk gebeld te worden.

  6. Rutger H. Cornets de Groot schrijft

    Volgens mij speelt zich hier eerder een strijd om het medium af. Appen is het medium van de dochter, ouderwets bellen het medium van de grootouders. Welk medium moet prevaleren? Ik zou zeggen dat in de verhouding tussen grootouders en een kleinkind de laatste zich naar de voorkeursmodus van de eersten moet richten, ongeacht de gelegenheid.

  7. Henna schrijft

    @Rutger H.C.de G.
    Dat zou je denken, maar de essentie is hier juist dat grootouders menen een andere status te hebben dan de rest van de familie en dus daarom verbolgen waren over de groeps-app.
    Dat is hun subjectieve inschatting, niet hoe het werkelijk is en kleindochter heeft het dus prima gedaan. Nooit te oud om te leren, geldt voor grootouders.

  8. Marrie schrijft

    Niet te geloven dat grootouders tegenwoordig nog steeds zo ouderwets zijn! Appen is hét medium om leuk contact te houden met elkaar via berichtjes, foto’s en video’s. Wij hebben ook zo’n familieapp met de kinderen en kleinkinderen en vooral in deze coronatijd en omdat wij in het buitenland wonen een heerlijke manier om toch veel van elkaars leven te kunnen delen. Heel kinderachtig van deze opa en oma!

  9. Marc schrijft

    Zoals hierboven al opgemerkt gaat het hier ook gewoon om een generatiekloof. Etiquette is geen statisch gegeven. Desalniettemin had ik hier het bellen van de grootouders ook beter gevonden, tegelijk heeft de dochter in kwestie geen enkele fatsoensregel overtreden. Het is ook een kwestie van etiquette en fatsoen om een bagatel niet al te groot te maken. De grootouders stellen zich hier wel heel erg kleingeestig op. Over zo’n ergernisje moet je ruimhartig heenstappen. Slagen voor je examen is een grote gebeurtenis in het leven van iemand, het past niet om dan te gaan mokken over de wijze waarop je op de hoogte bent gesteld.

  10. Daphne schrijft

    Zelf ben ik opgegroeid in de tijd waarin je wel moest bellen om in contact te komen of af te spreken. Ik zie bij mijn dochter (1e klas middelbare school) echter iets heel anders gebeuren, die appt inderdaad liever voor alles. Ook als ze eigenlijk een vraag heeft waar ze graag meteen antwoord op wil hebben…

    Appen is zo ontzettend handig om meteen iets te laten weten, maar ook wel veel minder persoonlijk dan even dat telefoontje. De geslaagde dochter had er beter aan gedaan het generatie verschil te overbruggen door te bellen. Grootouders hadden mijns inziens diezelfde houding moeten aannemen.

    Hier thuis is dochter aan het oefenen met de telefoon pakken en bellen. Met opa en oma, die overigens zelf ook flink appen… ;)



Sommige HTML is toegestaan