Spring naar inhoud


Geen zin in personeelsfeest

Beste Beatrijs,

Bij onze instelling gaat de hoogste baas met pensioen. Er wordt een feest gegeven vanaf 17.30 uur tot 01.00 uur. Van collega’s hoor ik: ‘Natuurlijk ga ik er heen.’ Eigenlijk heb ik daar geen zin in. Ik heb niets met deze man. Hij is aardig, maar hij boeit me niet. Ik heb ook niet veel te maken met hem in de werksituatie. Verder ben ik niet zo iemand die graag naar grote feesten gaat, waar je elkaar nauwelijks kunt verstaan. Bovendien draag ik twee gehoorapparaten en dit maakt het altijd moeilijk alles te volgen, maar dit terzijde.

Ik ben een vrouw van 52 en zit graag thuis of kies zelf mijn uitjes. Moet ik me nu verplicht voelen om ook te gaan, of kun je in dit geval ‘voor jezelf kiezen’? Kan ik ook gewoon zeggen: ‘Ik voel er niet zo voor’, of moet er een smoes komen?

Geen fuiven voor mij

Beste Geen fuiven,

Het lijkt me niet verstandig om weg te blijven. Ik begrijp dat u dit soort personeelsfeestjes vervelend vindt, maar u stelt zichzelf erg afstandelijk op, als u uw gezicht helemaal niet laat zien. Het gaat er niet om of u de vertrekkende baas al dan niet boeiend vindt, het gaat om gezelligheid met collega’s en betrokkenheid bij de instelling. Zeggen dat u ‘geen zin’ hebt is geen goed plan. Daarmee demonstreert u een houding die staat voor: ‘Het interesseert me werkelijk geen bal, de mensen van het werk en de sfeer hier’. Dat kan natuurlijk, maar daar maakt u zich niet geliefd mee, en u verkleint de kans dat uw collega’s u terwille zullen zijn, wanneer u iets van hen nodig hebt. Als u niet wil gaan, moet u in ieder geval de moeite nemen een smoes in stelling brengen (‘helaas, moeder wordt 80 jaar, familiefeest, kan er niet ontbreken’ of iets dergelijks). Maar ik raad u aan om er wél heen te gaan. Van half zes tot zeven uur, dat moet toch wel op te brengen zijn. Flink circuleren, liefjes om u heen glimlachen. Dan heeft in ieder geval iedereen gezien dat u er was. Om zeven uur knijpt u er stilletjes tussenuit. Heeft niemand in de gaten. Hebt u nog steeds de hele avond thuis voor u zelf.

Artikelen in Collega's, Festiviteiten.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan