Spring naar inhoud


Geen kerstboom meer

Beste Beatrijs,

Al twintig jaar lang koop ik voor Kerstmis een grote spar op het dorpsplein. Ik heb een kerstboom altijd gezellig gevonden, maar eigenlijk is die te verspillend met het oog op het klimaat. Een plastic kunstboom vindt mijn gezin kitsch en dat willen ze niet. Wat zou een duurzaam alternatief kunnen zijn?

Duurzame kerst

Beste Duurzame kerst,

Alle kerstparafernalia gaan natuurlijk gepaard met klimaatnadelen. Een kunstboom evengoed als een echte spar, al was het maar omdat het ding net als al het andere plastic in huis de bewoners ervan ruim zal overleven en dat er grove maatregelen aan te pas moeten komen om het te laten verdwijnen. Kaarsen neerzetten geeft fijnstof in de kamer, kerstkaarten belanden bij het oud papier, over de klimaatnadelen van kalkoen hoef ik niet uit te weiden. Buitenverlichting jaagt de energierekening op en kerstbijeenkomsten met de hele familie zijn goedbeschouwd ook slecht voor het klimaat, want al die mensen verplaatsen zich per CO-2 uitstotende auto en eten meer dan goed voor hen is. Dus tja, zo’n echte kerstboom is maar één van de vele overtredingen op duurzaamheidsgebied.

Als u door schuld en schaamte wordt verteerd bij de gedachte om straks in januari voor de zoveelste keer in uw leven een kerstboom af te danken, kunt u er eentje huren die u na bewezen diensten terug kunt brengen naar het bos, waar die weer wordt terug gezet. Als dat te ingewikkeld is, kunt u overwegen om de ballen en de slingers in de kamerplanten of aan een kerstlint op te hangen of aan de schemerlampen te bevestigen.

Artikelen in Feestdagen, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sim schrijft

    Onze buren (in de 80) hebben ons 3 jaar geleden hun kunstboom gegeven. IDEAAL. Geen geprik meer, geen afvallende naalden. En ondanks dat hij 30 jaar oud is nog tip top in orde. De kitsch factor is nihil als ik eerlijk ben. Als u geen gulle oudere buren heeft dan is er wellicht een te vinden op Marktplaats of in een tweedehands winkel.

  2. Jeanette schrijft

    Wij hebben sinds 3 jaar een kartonnen kerstboom. Ik kreeg dezelfde bezwaren als u. Dus ik doe het zo :mamma haalt de kartonnen kerstboom van de zolder en tuigt ‘m op. Het staat iedereen vrij een ander/echt exemplaar in huis te halen maar de praktijk wijst uit dat dat niet gebeurt.

  3. Henna schrijft

    Zelf heb ik al jaren een groene kerstboom in pot. Dezelfde! De rest van het jaar staat hij op het balkon en groeit rustig door. We verzorgen hem aandachtig en tegen de Kerst komt hij binnen, acclimatiseren en versieren. Hij groeit gestaag elk jaar door en wij vinden dit duurzaam.Sommige HTML is toegestaan