Spring naar inhoud


Geen kerst bij schoonouders

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik hebben vier jaar een relatie. Mijn vriend is regelmatig met plezier met mij bij mijn ouders geweest, maar ik heb de zijne in al die tijd nog nooit ontmoet. Aanvankelijk was mijn vriend erg afhankelijk van zijn ouders, terwijl hij al veertig was. Hij had hen voor alles nodig en zij namen de beslissingen. Dit is in veel opzichten verbeterd, omdat hij op mijn aanraden therapeutische hulp heeft gezocht. Waarschijnlijk vinden zijn ouders dat ik hun zoon heb afgepakt.

Binnenkort is het Kerstmis. Vorig jaar ging ik een dag naar mijn ouders en hij naar die van hem en hebben we de andere kerstdag samen doorgebracht. Dit jaar zou ik het fijn vinden om de hele kerst samen door te brengen. Mijn vriend is uitgenodigd bij mijn ouders, maar ik ben niet welkom bij de zijne. Ik gun hem natuurlijk een kerst met zijn familie, maar wil daar ook graag deel van uitmaken. Als ik zeg dat ik niet alleen wil zitten, krijg ik het verwijt dat ik hem onder druk zet, terwijl ik vind dat dit met mij gebeurt. Hoe kan ik dit oplossen, zodat iedereen een leuke kerst heeft?

Niet welkom

Beste Niet welkom,

Laat het zitten. Zet uw vriend niet onder druk dat zijn ouders u moeten verwelkomen bij hun kerstdiner. Daar wint u niets mee. Laat uw vriend zijn ouders bezoeken met Kerstmis. Het is voor hen al ingewikkeld genoeg dat hun zoon hun hulp niet meer nodig heeft. Het is geen goed idee om hem onder dwang loyaliteit met u te laten betuigen en zijn familie links te laten liggen met Kerstmis.

Zijn ouders hebben (nog) geen behoefte aan een ontmoeting met u. Haal uw schouders erover op. Wat kan het u schelen? U bent op dit moment waarschijnlijk beter af zonder dan met hen. Gun ze de tijd. De verhoudingen kunnen zich op den duur best ten goede keren, maar het is beter als zij zelf van gedachten veranderen dan wanneer er dwang aan te pas moet komen. Voor komende Kerstmis is de oplossing simpel: pak het precies zo aan als vorig jaar: u gaat een dag naar uw ouders, uw vriend gaat ook een dag naar zijn ouders. Het enige waar u voor moet zorgen is dat dit dezelfde dag is. De andere dag zijn er dan geen familieafspraken en kunt u samen met uw vriend iets leuks gaan doen. Uw vriend mist op die manier het kerstdiner bij uw ouders, maar dat is helemaal niet erg. U kunt makkelijk een andere dag met uw ouders afspreken dat u met uw vriend bij hen langs gaat.

Artikelen in Feestdagen, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Laura schrijft

  Zelf zou ik geloof ik, indien mogelijk, 2 dagen naar m’n eigen ouders gaan – m’n vriend kan dan één van die dagen komen en de andere dag naar zijn eigen ouders gaan.
  Ik krijg daarnaast het gevoel dat je niet veel mist aan deze schoonouders. Uit eigen ervaring weet ik hoe complex zulke relaties kunnen zijn.

 2. Stella schrijft

  Dit is problemen maken. Je ligt niet goed bij je schoonouders, maar staat erop met de kerst deel uit te maken van de kerstviering van de schoonfamilie? Hoe verzin je het!
  Dat kennis maken doe je in een neutrale setting, zonder daarvoor de partner onder druk te zetten. Als het er niet in zit, dan gebeurt het dus niet, tenzij je ruzie met je schoonouders wil met je partner als strijdpunt. Stop die zweverige visioenen over warme contacten vanaf de gedroomde kennismakingsdag.
  Hou de regeling van vorig jaar aan. Er zijn méér mensen die het zo doen.

 3. Salomé schrijft

  Hier ook zo een. Hij en de kinderen zijn van harte uitgenodigd met de feestdagen, ik niet. Omdat mijn familie ook niet op hem zit te wachten ga ik niet naar heb toe, samen of niet toch? Geloof me, dat komt niet meer goed hoor. Hoelang ga je mooi weer spelen? Ik heb eindeloos veel kerstdagen zonder partner en kinderen gevierd. Te veel. Hier in België is er maar 1 kerstdag. Pech voor je schoonouders en als je partner echt achter je stond zou hij dat ook zeggen.Sommige HTML is toegestaan