Spring naar inhoud


Genoeg van kerstcadeaus

Beste Beatrijs,

Ik vind het leuk om cadeautjes onder de kerstboom te leggen voor mijn familie, maar mijn inmiddels uitwonende kinderen vragen me om dat niet te doen, want ze ‘hebben al genoeg’. Ik vind het zo gezellig staan in de aanloop naar Kerstmis en ik haal er zoveel plezier uit om ernaar op zoek te gaan. Moet ik het inderdaad laten of kan ik toch wat inslaan?

Ongewenste kerstcadeautjes

Beste Ongewenste kerstcadeautjes,

Het bedroeft u dat uw kinderen niet willen dat u kerstcadeautjes voor hen koopt. Het is nooit leuk als mensen u de pas afsnijden, terwijl u iets aardigs voor hen plan bent. Toch denk ik dat u beter met deze traditie kunt ophouden, als uw gezin er geen prijs meer op stelt. Er zijn wel meer mensen die genoeg hebben van cadeaus en traditiegetrouw staat Kerstmis juist níet in het teken van cadeaus. Mogelijk voelen uw kinderen zich verplicht om zelf ook met cadeautjes aan te komen zetten, omdat ze niet alleen de rol van ontvanger willen spelen. En als ze iets voor u kopen, moeten de anderen eigenlijk ook iets krijgen, zodat binnen de kortste keren iets wat een kleine attentie had moeten zijn ontaardt in een enorme uitpaksessie met alom niet gevoelde dankbaarheid voor te veel overbodige materie. De toekomst van de planeet vraagt om minder spullen. Het is goed om daar vandaag mee te beginnen door even niets aan te schaffen.

Artikelen in Cadeaus, Feestdagen.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heni schrijft

  Dit is sowieso niet meer leuk, het lijkt vanaf nu meer opdringerig dan spontaan. U kunt overwegen de cadeautjes te blijven kopen, maar dan voor anderen die niet ‘alles al hebben’. Er zijn veelborganisaties die er blij mee zouden zijn en ook particulieren mocht u weten dat zij in een moeilijke fase verkeren zullen blij zijn met uw giften. Dus verplaats uw terrein. Als het leuker is iets te kopen voor u bekende mensen, dan kunt u daar toch moeite voor doen? wie weet is dat ook een verrijking voor uzelf. Hoe dan ook: het is even schakelen, maar geniet van de voortzetting.

 2. Yet schrijft

  Als u het zo gezellig vindt staan, pak dan nepcadeau ‘s in
  puur ter decoratie. Wel de sfeer, niet de meuk. Iedereen blij.

 3. Lilith schrijft

  Cadeautjes kunnen toch ook klein, grappig en consumeerbaar zijn?
  Kaarsen, eten, een setje kaarten om weg te sturen volgend jaar..
  Een bon voor de lokale ijssalon. En ik zou ook nog subtiel de Kringloper willen noemen, waardoor er niets nieuws gemaakt hoeft te worden en er iets van de vuilnisverbranding gered wordt.

 4. Irene schrijft

  Bij kennissen van mij pakt alleen de moeder zo’n drie cadeautjes per persoon in. Dan worden die om de beurt uitgepakt bij een gezellig ingerichte tafel met kaarsjes en lekkers. Van te voren wordt geraden wat er in zit. De cadeautjes zijn bv drop, chocolade, een pot apppelmoes, sokken etc.. Puur voor de gezelligeheid.

 5. Marie schrijft

  Ik zeg bij elke verjaardag iets soortgelijks… mijn moeder bedoelt het goed en vind het ook ‘gezellig’, maar de cadeautjes zijn meer van haar smaak dan mijn smaak. Omdat ze toch graag iets cadeau wil doen vraag ik altijd een ervaring, zoals samen uit eten of samen naar de bios. Dat vinden we beiden leuk en de tijd die we samen doorbrengen vind ik leuker dan een cadeau.

 6. Rosa Hustinx schrijft

  Ik pak ook nepcadeaus in als decoratie onder de boom. We hebben afgesproken dat echte cadeaus alleen zelfgemaakt of tweedehands mogen zijn. Een mooi boek doorgeven, potjes chutney maken en dat vrolijk inpakken. Het werkt prima en leidt vaak tot heel creatieve dingen.Sommige HTML is toegestaan