Spring naar inhoud


Ze willen een Kerstman

Beste Beatrijs,

Van huis uit ben ik gewend om Sinterklaas met cadeautjes te vieren, terwijl Kerstmis in de eerste plaats in het teken van de geboorte van Jezus stond. In mijn schoonfamilie geven ze elkaar sinds jaar en dag cadeaus met Kerst, waarbij duidelijk is wie wat heeft gekocht. Hier doe ik zonder probleem aan mee: het gaat vooral om een gezellig samenzijn. Nu willen mijn zwager en schoonzus dit jaar Kerst vieren volgens het concept van de Kerstman. Dat lijkt hen leuk voor hun jonge kinderen. De onze hebben drie weken daarvoor al cadeaus gekregen van Sinterklaas. Wij worden geacht te doen alsof die cadeaus opnieuw van een mythische figuur komen. Hier heb ik grote moeite mee. Ik wil tegenover mijn kinderen niet doen alsof er een Kerstman bestaat. Die hele Kerstman staat me tegen. Hoe ga ik hiermee om zonder dat ik de kerstsfeer om zeep help?

Een afschrikwekkend kerstconcept

Beste Een afschrikwekkend kerstconcept,

Twee cadeaus uitdelende figuren is te veel. Het is een beetje belachelijk om een Kerstman op te voeren, als Sinterklaas net is langs geweest. Er nog van afgezien dat twee keer een berg cadeaus voor kinderen decadente uitsloverij is. Doe er gewoon niet aan mee! U kunt uitleggen dat uw kinderen met Sinterklaas al hun cadeaus hebben gekregen en dat u er niet voor voelt om drie weken later op herhaling te gaan. Vraag of uw zwager en schoonzuster de Kerstman-maskerade in hun eigen huiselijke sfeer willen opvoeren en niet in het grotere familieverband. Breek een lans voor een kerstviering zonder cadeaus (niet voor de kinderen en ook niet voor de volwassenen). Cadeaus voegen niets toe aan Kerstmis – ze trekken het feest alleen in de consumptieve, materiële sfeer, terwijl daar helemaal geen noodzaak voor is. Het is zonder cadeaus ook al een mooi familiefeest. Iedereen heeft genoeg spullen en het is voor de planeet ook beter om het wat rustiger aan te doen.

Kerstmis is zonder cadeaus ook al een mooi familiefeest.

Bespreek het met uw man. Hij moet het natuurlijk wel met u eens zijn. Stel voor om de kerstviering bij uw schoonfamilie dit jaar over te slaan, als ze inderdaad een Kerstman willen introduceren. Als ze hier van afzien, kunt u doorgaan met de onderhandelingen en proberen de gewone cadeaus ook van tafel te krijgen of althans tot een financieel minimum te beperken.

Artikelen in Cadeaus, Feestdagen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Wil schrijft

    Waarom zou je toegeven aan de voortdurende commercialisering van feestdagen? In Nederland hebben we traditiegetrouw Moederdag, Vaderdag en Kinderdag. De laatste in de vorm van Sinterklaas, We hebben nooit tevoren elkaar cadeaus gegeven tijdens de kerstdagen. Net zo min als we vroeger zouden hebben ingehaakt in andere commerciële feesten als Valentijn, Labor day, Halloween of Thanksgiving day, die allemaal helemaal niks met de Nederlandse cultuur te maken hebben.
    Als de briefschrijfster weigert mee te werken aan een volgend evenement dat alleen als doel heeft om mensen van hun zuurverdiende geld te beroven dan staat zij in haar volle recht. Alleen omdat iedereen in een afgrond springt hoeft nog niet te betekenen dat dat een goed idee is. Het wordt tijd dat we stoppen met met het ondersteunen van de commercie die, geheel volgens de Amerikaanse cultuur, winst wil genereren uit elke gelegenheid die hun voor de voeten komt.

  2. Stella schrijft

    Er blijken landen te zijn, waar in bepaalde kringen de kerstcadeaus van het kindje Jezus komen. Deze dagen is er een advertentie waar Sinterklaas uitgewuifd wordt en dan verspringt er iets, de wuivende vader pakt een kerstmuts uit het niets en daar gaan ze meteen door met de kerstboel.najagen. Komt nogal hersenloos en materieel over, totaal niet overeenkomstig de kerstgedachte.
    Kerstfeest is een familiefeest, op basis van gekerstende oude gebruiken, geen cadeaufeest, tenzij er iemand jarig is. Yep, huiskamer gezien waar zowel kerstversiering als verjaardagsslingers hingen. Was een beetje Villa Kakelbont, maar de jarige was helemaal blij..Sommige HTML is toegestaan