Spring naar inhoud


Eenzijdig investeren

Beste Beatrijs,

Ik (man van 45) ben een bevlogen hobbykok en vind het leuk om te koken voor vrienden en bekenden. Omdat ik single ben en riant woon en veel van mijn vrienden een gezin met kleine kinderen hebben, ontvang ik hen meestal bij mij thuis. Nu gaat dat bijna altijd op basis van wederkerigheid en houdt de ander mij vrij als we uit eten gaan. Met een andere vriendin spreken we om de beurt af bij haar of bij mij thuis. Zij heeft een bloedhekel aan koken en vraagt mij dan om dat in haar plaats te doen. Wederom geen probleem, ik doe het graag. Het enige is dat ik in beide gevallen met de kosten blijf zitten. Ik ben geen vrek, maar ik merk toch dat dit begint te jeuken. Wat is fair en hoe los ik het een beetje chic op?

Zowel koken als betalen

Beste Zowel koken als betalen,

Heel eenvoudig: vraag uw vriendin om de kosten van de boodschappen voor haar rekening te nemen, als u bij haar gaat koken. Als u haar bij u thuis ontvangt, bedenkt u vanzelfsprekend het menu, u doet en betaalt de boodschappen en u kookt het eten. Het is heel aardig van u dat u ook in de keuken wil staan in het huis van uw vriendin. Waarschijnlijk bedenkt u dan ook wat er die avond gegeten moet worden en doet u de boodschappen. Maar het is niet meer dan redelijk dat uw vriendin de kosten van het eten op zich neemt. Anders wordt het wel heel erg eenzijdig. Bespreek dit met haar! Onder vrienden kan dit toch geen probleem zijn?

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Neeltje schrijft

  Je kan haar ook een lijstje geven met de boodschappen als je bij haar gaat koken ;)

 2. Roos schrijft

  Spreek af dat je vriendin de boodschappen doet (je stuurt je vriendin vantevoren een lijstje) en en dat jij kookt. Mooie taakverdeling! Kan me niet voorstellen dat je vriendin daarna de kosten voor de boodschappen aan je terugvraagt…

 3. Heni schrijft

  Overleg van tevoren wat het menu zal zijn en laat haar de boodschappen doen. Probleem opgelost. Daar hoeft dan niet eens een gesprek over te worden gevoerd, kan natuurlijk wel.

 4. S. Leefers schrijft

  Een optie zou nog zijn om gewoon te vragen, hoi Rolindina, ik kom graag bij je koken maandag, alleen heb ik weinig tijd om boodschappen te doen. Zou jij dat misschien willen doen? Ik stuur je een screenshot van een lijstje van de site van supermarkt X, dan zie je meteen hoe elk artikel eruitziet en is het makkelijk pakken. Zelf neem ik de garam massala mee en de Burmese rijst.

  Het enige is wel dat je dan iemand opzadelt met de kosten voor ingrediënten die diegene niet zelf heeft kunnen uitkiezen; maar dat zou sowieso ook het geval als je zelf boodschappen zou doen en diegene de rekening zou geven. Als je het goed inschat heeft zij hier geen bezwaar tegen, aangezien U kookt.Sommige HTML is toegestaan