Spring naar inhoud


Drie geliefdes

Beste Beatrijs,

Ik ben een man die erg veel waarde hecht aan zijn persoonlijke vrijheid en daarom niets voelt voor een vaste relatie. Dat betekent niet dat intiem contact met het andere geslacht wordt gemeden. Ik prijs mij gelukkig met drie vriendinnen die ik af en toe ontmoet. Zij zijn op de hoogte van mijn levenswijze. Het uitgangspunt is altijd geweest om elkaar volledig vrij te laten. Dat gaat al jaren goed.

Onlangs deed een van de vriendinnen mij ‘het uitdrukkelijke verzoek’ om met de andere twee te kappen. Bij weigering ‘zou zij zich misschien wel terugtrekken’. Ik was verbijsterd. Mijn verstand zegt dat ze door dit dreigement zichzelf als onbetrouwbaar heeft gekwalificeerd en dat ik het daarom gewoon zélf moet uitmaken. Ik laat toch geen betrouwbare vriendinnen vallen voor een onbetrouwbare! Mijn gevoel zegt echter dat ik haar de kans moet geven om haar ‘ultimatum’ in te slikken, zodat het misschien toch met een sisser afloopt. Wijze raad bij deze netelige kwestie is welkom.

Vrije vogel

Beste Vrije vogel,

Ik denk niet dat de vraag van uw vriendin haar als ‘onbetrouwbaar’ klassificeert. Haar gevoelens zijn veranderd, dat is alles. Na een aantal jaar tevredenheid met de positie van ‘een van de drie’ mikt zij nu op iets hogers, namelijk de enige ware liefde te zijn in uw leven. Zij heeft er genoeg van u nog langer met twee andere vrouwen te moeten delen. Dat valt haar niet kwalijk te nemen. Iemands ambities en behoeften zijn nu eenmaal aan verandering onderhevig. Andere mensen beloven elkaar eeuwige trouw, waarna een van de twee er ijskoud met een ander vandoor gaat. Die situatie lijkt me eerder aanleiding voor verontwaardiging dan wat u is overkomen. U hebt slechts te klagen over een teveel aan liefde.

U heeft noch reden voor verbijstering, noch voor verontwaardiging. Het enige wat u te doen staat is haar duidelijk te maken hoe het zit door haar te vertellen: ‘Lieve Lizzy, ik ben zeer geroerd door je aanzoek, maar ik kan en wil Juultje en Babetje niet laten vallen. Jullie betekenen alledrie evenveel voor mij. Als je dit niet aan kunt, ga in vrede. Mijn deur blijft voorlopig voor je openstaan – althans op woensdagavond.’

Artikelen in Liefde en relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan