Spring naar inhoud


Dochter is moe na logeerpartijen

Beste Beatrijs,

In de klas van mijn dochter (10 jaar) zijn slaappartijtjes hevig in de mode. Komende week is het al weer voor de derde keer raak sinds september. Het probleem is dat mijn dochter de dag daarna doodmoe en ongenietbaar is. De vorige keer moest ze zelfs haar zaterdagse balletles missen (anders voor haar het hoogtepunt van de week), omdat ze uitgeput op de bank in slaap viel. Ik zou deze traditie wel de nek om willen draaien, maar ik ben bang dat ik mijn dochter dan sociaal isoleer.

Eigen bed eerst

Beste Eigen bed,

De term ‘slaappartijtje’ is innerlijk tegenstrijdig. Bij een partijtje hoort opwinding en vertier, maar wie slaapt is hier niet toe in staat. De gein van een slaappartijtje bestaat er dan ook uit om geen oog dicht te doen en zonder begrenzing door te gaan met video’s kijken, keten, giebelen, fluisteren en snoepen. Deze oeverloosheid maakt een slaappartijtje tot een decadent gebeuren. Ouders die dit organiseren stomen de kinderen alvast klaar voor de 24-uurs house-feesten, waar jongeren ook hele nachten doorhalen, maar dan op forsere middelen dan spekkies en dropveters. Is de verjaardag van een tien- of elfjarige zo belangrijk dat genodigden de dag daarna maar moeten afschrijven, zoals studenten de dag na een feest vrijhouden om hun roes uit te slapen? Nee, natuurlijk.

Haal uw dochter bij het volgende slaapfeestje op haar normale bedtijd op en laat haar in haar eigen bed een ongestoorde nachtrust genieten. Ze mist niets. Een kind dat niet ’s nachts maar overdag met haar vriendinnetjes speelt, komt niet in een sociaal isolement terecht.

Artikelen in Kinderopvoeding, Verjaardag.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan