Spring naar inhoud


Dochter verbiedt sigaren

Beste Beatrijs,

Tot enkele jaren geleden rookte ik één sigaar per dag, zonder te inhaleren. Toen mijn dochter ging protesteren omdat ze het vies vond, vermeed ik te roken in haar nabijheid. Sinds zij milieukunde studeert, op kamers woont en alleen de weekends thuis komt, rook ik geen sigaar op vrijdag, zaterdag en zondag. Hetgeen een inbreuk betekent op een persoonlijke cultuur van vele jaren. De laatste tijd komt zij regelmatig ook door de weeks een nachtje thuis slapen. Zij gaat ervanuit dat ik ook dan geen sigaar opsteek. Van de week leidde dat weer tot grote bonje, toen ze merkte dat ik, terwijl zij boven zat, intussen beneden een kleine sigaar had gerookt. Ook wanneer wij ’s zomers buiten zitten en ik wil genieten van een sigaar en een lekker glas wijn, wordt zij woedend.

Ik vraag mij af tot hoever mijn tolerantie moet gaan. Moet ik die ene sigaar op de vier dagen in de week die nog resteren ook helemaal opgeven, omdat mijn dochter dat wil? Of mag ik van haar verwachten dat zij mij een zekere mate van plezier gunt tegenover de beperking die ik mijzelf gedurende de weekends opleg?

Ik ben de sigaar

Beste Ik ben,

Ik vind dat u in uw eigen huis mag doen wat u wilt, zolang het legaal blijft. En sigaren roken (roken in het algemeen) is nog steeds niet illegaal. U noemt geen echtgenote. Misschien hebt u die niet (meer) of misschien kan uw rookgedrag haar niets schelen, maar echtelieden moeten met elkaar tot een compromis komen over hun (voor de ander) eventueel irritante gewoontes.

Met uw kinderen hoeft dat niet! U bent toch echt de baas in uw eigen huis. U betaalt de huur of hypotheek en u beslist over meubilair, wat er te eten op tafel komt en hoe laat u naar bed gaat. Straks gaat uw dochter u vertellen dat u moet ophouden met uw gewoonte om een half uur onder de douche te staan, omdat zij dat slecht vindt voor het milieu! Zij kan over alles wat haar niet bevalt vileine Sinterklaasgedichten maken, maar daar moet het bij blijven.

Het is al heel mooi dat u zo ver gaat om rekening met haar te houden door geen sigaar in de weekends te roken. Ik zou zeggen: houd daar mee op en rook gewoon wanneer het u uitkomt. Uw dochter studeert, woont op kamers, en is alsnog vier avonden per week thuis? Dat is teveel! Suggereer haar ‘to get a life of her own’. Ze moet maar eens wat uitgaan en onder de mensen komen in de weekends. Daar zal ze leren dat er veel dingen in het leven zijn, waar ze geen invloed op heeft, en dat ze dat ook niet altijd moet willen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Verslavingen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Peter schrijft

    Al vind ik de opmerking “u bent toch echt de baas in uw eigen huis” we erg eenzijdig, ik ben het er mee eens dat zij u nu niet kan verbieden een sigaartje in eigen huis of nog erger in eigen tuin. Ze woont op kamers en dus niet meer in uw huis. Ze wil graag onafhankelijk zijn, dan krijgt ze haar zin.

    Thuis mag je als ouder zeker wel wat rekening houden met je kinderen. De bedrijft de liefde toch ook niet waar je kroost bij zit, omdat je dat niks kan schelen, om eenzelfde vergelijking als die met de douche te maken. Maar als deze dame graag op kamers wil wonen, is ze niet meer ‘echt’ thuis bij u.Sommige HTML is toegestaan