Spring naar inhoud


Dochter werkt niet mee

Beste Beatrijs,

Ik heb een leuke dochter van 20 jaar die het leven makkelijk opneemt. Wij wonen met ons drieën (ik heb ook nog een jongere zoon) en haar laat-maar-waaien-houding leidt soms tot irritaties. Ik vind het erg lastig en vermoeiend als mijn dochter zich niet aan de afspraken houdt. Heel vaak heb ik tegen haar gezegd dat ik niet de enige ben die verantwoordelijk is voor de sfeer in huis. Klusjes die ze moet doen stelt ze eindeloos uit en als ze als laatste naar bed gaat, laat ze bijvoorbeeld de verwarming aan of sluit niet af. Ze laat haar spullen in de kamer slingeren, asbakken worden niet geleegd. Ik moet ’s ochtends ook vroeg naar mijn werk. Dus ga ik maar weer zelf aan de slag, soms gooi ik alles in een vuilniszak en dump die op haar kamer. Ik word er soms zo moedeloos van. Ook haar kamer is een puinhoop. Hoe kan ik haar ertoe krijgen zich wat meer in te zetten?

Hotel Mama

Beste Hotel Mama,

Zolang kinderen nog thuis wonen, hebben zij de neiging zich als kinderen te gedragen. Ze gedragen zich niet verantwoordelijk, want ze voelen zich niet verantwoordelijk. Zij hoeven de energierekening niet te betalen, het interesseert hen niet dat er rotzooi ligt in de huiskamer, want het is hun huishouden niet. Ze zien zichzelf als afnemers, niet als producenten. Bij een jong kind kun je een routine van klusjes doen en meewerken installeren en erop toezien dat het standhoudt, als ze ouder worden. Dat scheelt iets, maar onverlet blijft dat weinig tieners uit zichzelf aan het redderen slaan. Daar hebben ze aansporing voor nodig.

Een 20-jarige sloddervos kunt u niet meer veranderen in iemand die zich netjes aan de afspraken houdt. Daar bent u te laat mee. Nu is er nog maar één oplossing: uw dochter moet het huis uit en zelfstandig op kamers gaan wonen. Daar heeft ze ook de leeftijd voor. Zolang ze onder Mama’s vleugels blijft plakken, zal ze niet leren voor zichzelf en anderen te zorgen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan