Spring naar inhoud


Misplaatste condoléancekaart van kind

Beste Beatrijs,

Zeer recent is mijn schoonmoeder gestorven, tot ons grote verdriet. Wij kregen een Walt Disney-kaart die bedoeld was als rouwkaart. Binnenin stond, als je de kaart ondersteboven draaide, een kist, getekend door een klasgenoot van mijn kind. Dit blijk van medeleven was niet bepaald afgestemd op mijn gevoelens van dat moment. Moet je voor zoiets nu ook bedanken? Of mag negeren ook in dit geval (ik wil deze moeder niet aanmoedigen op dezelfde voet verder te gaan)?

Misplaatst rouwbeklag

Beste Misplaatst,

De moeder van dit klasgenootje meende waarschijnlijk dat het sympathiek zou zijn om haar kind zijn (of haar) hoogstpersoonlijke condoleanties te laten betuigen. Jammer genoeg een verkeerd idee met smakeloze resultaten. Klasgenoten hebben niets te maken met het overlijden van een ander kind z’n oma, als ze die niet kennen. Je moet een kind dus ook niet gaan opjutten om daar onoprecht medeleven over te betuigen. Niet op reageren, lijkt me. Niet bedanken en er ook niet op terugkomen. U hoeft andere mensen niet op te voeden in de richting van fijnzinnigheid.

Artikelen in Dood en begrafenis, Kinderopvoeding, Post, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


Een reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Saskia K. schrijft

    Waarom moet je volgens uw antwoord aan “misplaatst rouwbeklag” de overledene gekend hebben om de nabestaanden medeleven te kunnen betuigen? Het betreffende kind kan best ook een opa of oma of ander familielid hebben verloren en uit ervaring meeleven en ook zonder dat mag je toch je medeleven kenbaar maken. Dat een kind dat anders (en bijvoorbeeld niet met een officiële rouwkaart) doet dan een volwassene lijkt me logisch. Waarop is het gebaseerd dat het medeleven onoprecht was? De kaart was waarschijnlijk meer voor de klasgenoot bedoeld dan voor de moeder.Sommige HTML is toegestaan