Spring naar inhoud


De schijn van een cadeau

Beste Beatrijs,

Ik ben leerkracht op een school op ideologische grondslag. Sinds enkele jaren is de cadeaubon die docenten op het eind van het schooljaar kregen vervangen door iets anders. Nu krijgen docenten twee keer per jaar (met Kerstmis en op het einde van het schooljaar) een in cadeaupapier verpakt studieboek. De directeur laat zich bij haar keuze van de boeken adviseren door een teamlid dat nogal steil in de leer is. Ik voel mij heel ongemakkelijk bij deze cadeaus, alsof ik met een pak huiswerk op vakantie wordt gestuurd. Ik heb ook geen zin om die boeken te lezen. Is het normaal dat personeel als bedankje/opsteker een werkgerelateerd cadeau krijgt?

Ik wil geen dooie mus

Beste Ik wil geen dooie mus,

Extra huiswerk is geen cadeau.

Nee, het is niet gebruikelijk om personeel studieboeken te geven bij wijze van kerst- of eindejaarscadeau. Het staat een schoolleiding natuurlijk vrij om het personeel relevant studiemateriaal te geven, maar zoiets gebeurt vanuit het oogmerk van geestelijke ontplooiing en onderwijsverbetering. Mensen die vanuit hun werk verplicht worden een ICT-bijscholingscursus te volgen, krijgen niet zozeer een cadeau, maar  verbeteren hun functioneren door middel van kennisvermeerdering. Bespreek dit met de schoolleider. Zeg dat extra studiemateriaal nuttig en belangrijk kan zijn voor de docenten en dat ze zoveel boeken mag uitdelen als ze wil, maar dat ze er beter geen cadeaupapier omheen kan doen. Een cadeau is bedoeld voor het plezier van de ontvanger en extra huiswerk is geen cadeau.

Artikelen in Cadeaus, Zakelijke relaties.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Heni schrijft

    Ik vind het als Kerstcadeau ongepast, maar aan het einde van een schooljaar niet. Het is tenslotte een ideologische school. Het is wel goed om erop te wijzen dat leerkrachten behoefte hebben aan inspraak betreffende de keus van het boek. Een cadeau aan het einde van een schooljaar is sowieso bijzonder. Ik zou dus eerst nagaan of er ook bij de collega’s behoefte is aan eigen invulling en zo ja dan in overleg gaan met het schoolhoofd.

  2. Wil schrijft

    Voor een hoop reuring te veroorzaken zou ik eerst eens poolshoogte nemen bij de collega’s. Als de meerderheid geen problemen heeft met een studieboek als cadeau, dan heeft het weinig zin om er tegen in te gaan. Bovendien; Wie verplicht u het uitgereikte studieboek ook daadwerkelijk in te zien? Zelfs al zou er een schriftelijke overhoring zijn, dan nog zijn er geen verdere consequenties aan verbonden.
    Zelfs al is de school ontzettend gelovig en steil in de leer is, ze kunnen u niet ontslaan enkel omdat u een cadeau niet geopend heeft.Sommige HTML is toegestaan