Spring naar inhoud


Gebruikt cadeau

Beste Beatrijs,

Onlangs vierde ik mijn verjaardag met een high tea voor verschillende vrienden en kennissen. Het was een genoeglijke middag en ik was er erg tevreden over. Toen ik mijn cadeautjes thuis beter bekeek, viel me op dat er een gebruikt boek bij zat. Het had ezelsoren, een paar vlekken op de achterflap en de bladzijden waren verkleurd. Ik weet dat je een gegeven paard niet in de bek kijkt. Mijn vrienden zijn me lief, ook als ze zonder cadeau naar een verjaardag zouden komen. Ik heb inmiddels de leeftijd dat ik minder hecht aan materiële dingen. Aan de andere kant verbaasde me het wel een beetje. Het komt wel eens voor dat ik een boek gelezen heb en denk: ‘Dat is echt iets voor die-en-die’, maar dan geef ik het zomaar eens een keer en niet bij een verjaardag. Is het gepast om een boek dat je eerst zelf gelezen hebt cadeau te doen?

Gebruikt cadeau

Beste Gebruikt cadeau,

Uit de eigen boekenkast geplukte boeken zijn geen geschikte verjaardagscadeautjes. Voor een cadeautje wordt iets meer financiële of mentale inspanning verwacht. Wat niet wil zeggen dat gelezen boeken altijd verkeerd zijn. Misschien heeft de gever het cadeauboek met veel moeite op de tweedehandsboekenmarkt weten te vinden, omdat het niet meer in de boekwinkel te verkrijgen was. Meestal zegt de gever dit er dan trouwens wel bij: ‘Een heel bijzonder boek, helaas niet meer in druk, vandaar tweedehands.’

Gun de gever het voordeel van de twijfel. Wellicht heeft hij het eerste het beste boek blindelings uit zijn eigen kast getrokken en er een cadeaupapiertje omheen gedaan (zo hoort het niet, maar erover klagen hoort ook niet). Wellicht werd het tweedehands boek wel degelijk met zorg opgespoord. Grootmoedigheid vereist dat u de tweede mogelijkheid het waarschijnlijkst acht.

Artikelen in Cadeaus.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan