Spring naar inhoud


Een app-groep verlaten

Beste Beatrijs,

Zo’n twee jaar geleden had ik een tijdelijke baan als barman in een café. Een collega, een vrouw van in de veertig, kreeg in de laatste maand dat ik daar werkte te horen dat ze kanker had. Iedereen schrok daar natuurlijk ontzettend van. Zonder mijn medeweten werd ik toen in een app-groep opgenomen, waarin zij updates geeft over haar gang naar het ziekenhuis en de behandeling van haar ziekte. Ik vind het heel erg voor haar, maar zo goed kende ik haar niet en na anderhalf jaar ben ik niet echt meer geïnteresseerd in deze updates. In de app-groep kan niet gereageerd worden. Is het ongepast om zo’n groep te verlaten? Hoe pak ik zoiets aan?

Kan ik opstappen?

Beste Kan ik opstappen?

Het is lastig in deze omstandigheden om de app-groep te verlaten. Dat maakt wel een heel harteloze indruk, alsof het lot van uw vroegere collega u totaal niet interesseert. Ik raad u aan om maar gewoon te blijven zitten. U kunt niet reageren op de berichtjes, dus er wordt ook niets van u verwacht. U kunt de updates voor kennisgeving aannemen of maar heel oppervlakkig bekijken. Whatsapp biedt trouwens ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de chat-demp-functie. Als u die aan zet, gaan alle berichten in de groep ongemerkt langs u heen zonder dat u de groepsleden  schoffeert. Bedenk ook dat deze situatie een natuurlijk einde zal kennen. Ofwel uw ex-collega geneest, ofwel ze redt het niet. In beide gevallen wordt de app-groep opgeheven.

Artikelen in Collega's, Smartphone, Ziekte.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Floris schrijft

  Wellicht nog een overweging: Hoe groot is de kans dat u haar/de anderen in die groep ooit nog tegenkomt?

  Als die kans erg klein is, gewoon uit de app groep stappen.

 2. Daniel schrijft

  Dit soort vragen, over wat eigenlijk een typisch voorbeeld van moderne manieren zijn, is de reden dat ik deze website in eerste plaats heb gevonden. Ik las dit stukje een paar weken geleden en wil er toch nog op reageren. Laat ik één ding vooropstellen, als ik de briefschrijver was geweest was ik al lang en breed uit deze appgroep gestapt. Wel op ene nette manier natuurlijk, een persoonlijk appje waarin je die persoon sterkte toewenst en optioneel uitlegt waarom je de appgroep verlaat is genoeg. Het kan zijn dat je het te confronterend vindt maar er zijn tal van andere redenen te bedenken. Ik zou niet zeggen dat u niet meer geïnteresseerd bent (al is dat natuurlijk een perfect valide reden). Het is overigens nooit te laat om dit alsnog te doen. U heeft ondertussen niets meer met deze persoon te maken dus gewoon uit de appgroep stappen is op dit punt ook gewoon een optie. U zou het ook zo kunnen zien: het is een app voor mensen die close zijn met deze persoon en dat bent u niet meer. Ik denk dat niemand ook maar op enig moment bezig zal zijn met het fijt dat u eruit gestapt bent. Daarmee ben ik het deze keer dus niet helemaal eens met Beatrijs. Ik ben zelf eind twintig en wellicht dat daar ook een verschil zit met hoe men met dit soort online dingen omgaat. Maar eigenlijk vind ik het sowieso niet kunnen wat deze oud-collega heeft gedaan. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft of heeft gehad en dat kan erg confronterend zijn. Mijn persoonlijke mening is dat ik het enorm egocentrisch vind om een appgroep aan te maken en daar iedereen in te gooien die je kent met de verwachting dat iedereen ook zit te wachten op jouw updates over jouw ziekteprogressie. Het zou wat zijn als iedereen dit op deze manier gaat doen. Dit duurt nu ook al twee jaar en wie weet gaat het nog wel twee jaar door. Ondertussen zit je gegijzeld in een appgroep waar je, om wat voor reden, geen deel van wilt uitmaken en je kunt er niet uit want het is zielig dat ze kanker heeft en daar mag je dus geen nee tegen zeggen. Dit alles had overigens voorkomen kunnen worden als mevrouw op een normale ingetogenere manier was omgegaan met (het delen van) haar ziekteproces. Als ze het dan toch met een grote menigte wil delen had ze net zo goed een blog kunnen beginnen. Dan kan mevrouw haar hart luchten door het van zich af te schrijven en er zijn vast mensen die het interessant vinden om het te volgen en daar ook steun uit kunnen halen. Al met al vind ik het aanmaken van een appgroep die alleen over jezelf gaat in geen enkel geval een goed idee.

 3. richard schrijft

  Wachten tot ze geneest of dood gaat is teveel van het goede als het gaat om persoonlijke app groep met intieme informatie van een voor u vreemde ex collega.
  Waar bent u bang voor? Boze reacties? Of dat u bot wordt gevonden? De eerste ziet u niet want u stapt uit de appgroep. Dus meegeven in de groep dat u hoopt dat x geneest maar gezin de persoonlijke info niet in de groep hoort. en hup, eruit. App groepen waar je niet op kan reageren ken ik niet. Dan sowieso eruit stappen..Sommige HTML is toegestaan