Spring naar inhoud


De naam van een ongeborene

Beste Beatrijs,

Wij willen onze dochter die over een paar weken geboren wordt Saar noemen. Mijn broer, die in Ierland woont met zijn gezin, heeft een dochter (17 jaar) die Sarah heet. Ik heb hem gevraagd wat zij ervan vinden als wij onze dochter Saar noemen. Het antwoord is dat Sarah erg trots is op haar naam en dat zij vaak binnenshuis Saar of Saartje wordt genoemd. Sarah vindt het niet leuk als er straks twee in de familie zijn. Ik had deze reactie eerlijk gezegd niet zien aankomen en had verwacht dat ze zich wellicht vereerd zouden voelen. Wat is uw advies hiervoor?

Dezelfde naam

Beste Dezelfde naam,

U geeft meteen het beste argument om nooit met wie dan ook te spreken over de naam die u van plan bent om aan uw ongeboren kind te geven. Dit is een beslissing van de ouders en daar hebben buitenstaanders niets mee te maken. Er zitten ook helemaal geen voordelen aan om de naamkeuze openbaar te maken, terwijl het kind nog niet geboren is. Zodra u dit aankondigt, geven mensen commentaar dat ze het geen mooie naam vinden omdat ze vroeger gepest werden door iemand die zo heette, of ze geven suggesties voor andere namen die ze mooier vinden. Daar hebt u niets aan.

Nu heeft u aan uw broer gevraagd of hij het erg vindt dat u uw toekomstige dochter dezelfde naam wil geven als zijn dochter. Natuurlijk vindt hij dat niet leuk! Hij zal vinden dat u zelf iets moet verzinnen in plaats van met zijn idee aan de haal te gaan. En anders vindt zijn dochter zelf het wel vervelend. Iets van haar identiteit zal ze moeten delen met haar nichtje. Als u uw mond had gehouden, had u ijskoud die naam kunnen kiezen. Dat hadden uw broer en zijn dochter ook vervelend gevonden, maar dan was het al gebeurd en kon het niet meer worden teruggedraaid.

Nu zit u met een lastig dilemma: toch maar een andere naam bedenken of vasthouden aan uw oorspronkelijke voorkeur? De beslissing ligt nog steeds geheel bij u, al zullen uw broer en zijn dochter extra chagrijnig zijn, als u zich niets van hun ongenoegen aantrekt. Enfin, niets aan te doen. Wat u ook doet, ze raken er vanzelf aan gewend en bovendien zit het gezin in Ierland, dus het is ook weer niet zo dat de twee nichtjes voortdurend in elkaars nabijheid zullen verkeren.

Artikelen in Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Frans schrijft

  Wel wat aan te doen. Noem uw dochter gewoon Saar en spreek als de vergelijking met de andere Saar over ‘kleine Saar’ en ‘grote Saar’. Ik ben nu 68 en ik zit in een groep met nog een Frans, dat is Frans sr. en ik ben Frans jr. – ik herinner me dat ik het helemaal niet leuk vond dat mijn buurjongen ook Frans heette – toen is het ook zo opgelost.

 2. Mar schrijft

  Het is misschien een mogelijkheid om het eens om te draaien. Zou u het leuk vinden als het andersom was?

 3. PeterJKH schrijft

  In mijn familie was (en is het grotendeels nog steeds) gebruik kinderen te vernoemen naar ouders, grootouders, enz. Dus ik heb neven en nichten die een (soortgelijke) naam hebben als ik, omdat ze naar dezelfde opa/oma vernoemd zijn. Nooit een probleem geweest.

 4. Floria schrijft

  Het is juist goed dat deze toekomstige ouder aan zijn of haar broer gevraagd heeft wat hij en zijn dochter ervan vinden. “Sarah vindt het niet leuk als er straks twee in de familie zijn.” Er is dus een gerede kans dat ook zijn of haar nog te geboren dochter het niet leuk zal vinden. Reden genoeg om te kiezen voor een andere voornaam.

 5. NADIA schrijft

  Gewoon doen. In onze familie komen ook 3x (dus bij 6 personen) dezelfde namen voor, alleen anders geschreven. Dit is zowel bij familieleden die in andere landen wonen als in Nederland. Maar wat maakt dat uit? Kies de naam die jij mooi vindt.

 6. Wil schrijft

  Ik zie het probleem niet zo.
  Punt 1 Sarah 1 woont in Ierland, dus zo vaak zal er geen contact zijn met Sarah 2.
  Punt 2 De uitspraak van de naam is in Ierland heel anders dan die in Nederland, dus zelfs tijdens een eventuele familiebijeenkomst zal er geen twijfel bestaan over wie er wordt bedoeld.
  Punt 3. In heel veel families zijn er (aangetrouwde) mensen met (bijna) dezelfde naam, die regelmatig probleemloos in elkaars gezelschap verkeren. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het in dit geval anders zal zijn.
  Kortom er is helemaal niets wat de briefschrijver er van weerhoud om zijn dochter Sarah te noemen.

 7. Ineke van Alphen schrijft

  Waarom vraagt u eerst wat uw broer er van vindt, zodat het lijkt alsof zijn mening ertoe doet en wilt u daarna toch uw eigen koers varen? Er zijn miljoenen prachtige namen, kies een ander!Sommige HTML is toegestaan