Spring naar inhoud


Foute grapjes

Beste Beatrijs,

In een groeps-whatsapp met vrienden worden regelmatig grappige foto’s, filmpjes en memes gedeeld. Meestal zijn die onschuldig, maar van tijd tot tijd worden hier ook grappig bedoelde dingen gedeeld die ronduit racistisch zijn. Dit soort berichten vind ik pijnlijk om te zien en ik wil graag een gesprek voeren dat ik dit niet vind kunnen. Ik aarzel hierover, omdat een berichtje met de strekking ‘Dit vind ik niet oké’ zo sterk afwijkt van de melige chat-sfeer die normaal in de app-groep bestaat. Ik zou de verzender van het bericht persoonlijk kunnen aanspreken, maar eigenlijk vind ik dat het de hele groep aangaat. Hoe kan ik dit gesprek over wellicht onbedoeld maar daarom niet minder pijnlijk racisme het beste voeren?

Racistische appjes

Beste Racistische appjes,

Het lijkt me raadzaam om uw ongenoegen wél in de groepsapp (dus aan iedereen tegelijk) uit te spreken. Als er racistische opmerkingen zouden vallen tijdens een cafébijeenkomst, zou u ook niet wachten tot u de persoon in kwestie onder vier ogen zou kunnen spreken. Dan zou u meteen reageren. Dus ook in de groepsapp. Heel simpel: reageer onmiddellijk en stuur een berichtje in de trant van: ‘Dit soort plaatjes (filmpjes/ grapjes) zijn racistisch en echt niet oké.’ Hoogstwaarschijnlijk krijgt u bijval van medestanders, waardoor de kans toeneemt dat dit gedrag uitdooft.

Artikelen in Smartphone, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Bart schrijft

    En als u geen bijval uit de groep krijgt kunt u nog altijd de groep verlaten. Vooral niet proberen de ander op te voeden, alleen aangeven dat u er niet van gediend bent. Ik was ooit lid van een sportvereniging waar dit soort “grapjes” in mijn team in de kantine werden gemaakt. Ik heb toen gezegd dat ik dat niet acceptabel vond, en of ze dat achterwege wilden laten als ik er bij was. Niet gezegd dat ze anders moesten denken, gewoon gevraagd om te respecteren dat ik dat niet verdraag. Dat hielp. Wat ze deden als ik er niet bij was ervaar ik niet als mijn verantwoordelijkheid.

  2. Kees schrijft

    Een subtiele manier om uw ongenoegen uit te spreken is het WhatsApp-icoontje met rollende ogen. En als dat niet duidelijk genoeg is: de volgende keer het duimpje-omlaag misschien?Sommige HTML is toegestaan